Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Városnap – múltidézés és elismerések

Városnap – múltidézés és elismerések

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Gyöngyöst várossá nyilvánító oklevél 1334. május 5-én, az Úr mennybemenetelének napján keletkezett. Erre emlékezve tartják a városnapot minden évben a pünkösd időpontjához igazítva, az azt megelőző vasárnapon.

Idén ez június 1-jére esett. A városnap leglátványosabb programja ebben az évben is a városbarátok által szervezett 19. századi piac volt, de ezen a napon került sor dr. Fejes András relikviáinak a város részére történő átadására is. A nap a hagyományoknak megfelelően a Szent Bertalan templomban megrendezett hangversennyel zárult.

A kisbíró ezúttal már ötödik alkalommal vezette a sokadalomba azokat, akik korhű öltözéket öltöttek erre a jeles eseményre. Gyöngyös várossá nyilvánításának 680. évfordulóján Faragó László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

Ott voltak a vásárban a díszvendégek is: a gyöngyöshalászi hagyományőrzők, akik színes népviseletükkel tették még színesebbé a forgatagot.

Még a halászi kisóvodások is külön műsorral készültek erre az alkalomra. A község által berendezett sátorban régi használati tárgyakat mutattak be, s helyi étkeket kóstoltattak. A vásár nem csak színesebb volt a korábbiaknál, hanem turistacsalogatóbb is. Köszönhetően annak, hogy a városbaráti mellett idén már részt vállalt a szervezésből a Gyöngyös-Mátra TDM és a Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ is.

Gyöngyös Város Barátainak Köre évek óta mindent megtesz azért, hogy a 19. századi piac hangulatát korhű ruhákkal idézzék fel. Az elmúlt években többnyire kölcsön ruhákkal és a tagok saját ruháival oldották ezt meg, de idén már több olyan viselet volt látható, amely a baráti kör megrendelésére korabeli gyöngyösi polgárok ruházata alapján készült.

A városi könyvtár külön standot állított fel azért, hogy régi képek és dokumentumok segítségével közelebb hozza a 100 évvel ezelőtti Gyöngyöst a vásározókhoz. Náluk ezen a napon ingyen iratkozhattak be a könyvtárba az olvasók. Ezzel a lehetőséggel is több mint 100-an éltek. Akik pedig délután 4 órakor a városi könyvtárba ellátogattak, még egy meglepetésben lehetett részük. Ez alkalommal vette át a város hivatalosan is dr. Fejes András pszichológus, paralimpiai érmes relikviáit.

A relikviákból kiállítás nyílt a könyvtárban. A városnapi rendezvénysorozat a Szent Bertalan templomban megtartott hagyományos hangversennyel ért véget, melyen a helybeli kórusok mellett gyöngyösi és Gyöngyösről elszármazott zenészek léptek fel.


Tovább az archívumra