Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Panaszkodnak a gazdák a szalagkorlát miatt

Panaszkodnak a gazdák a szalagkorlát miatt

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Panaszt tettek a gazdák a hármas úton történő szalagkorlát-építés miatt. Azt mondják, velük senki nem egyeztetett, és elzárják őket a földjeiktől.

A mezőgazdasági gépjárművek eddig a főúton áthaladva jutottak el a földekre, azonban a két útpályát szalagkorláttal választják el, így a mezőgazdasági munkagépek vagy Gyöngyösön, vagy a Nagyrédei elágazónál tudnak majd megfordulni. Balázs József, Nagyréde polgármestere, volt országgyűlési képviselő szerint azonban így sok baleset megelőzhető.

Balázs József szerint ezzel nem lesz nehezebb dolguk a gazdáknak, hiszen a főútra behajthatnak a mezőgazdasági járművek a tiltó tábla ellenére is, ha máshogyan nem tudják megközelíteni a földjüket.

– Azt kell mérlegelnünk, hogy mi a fontosabb. Az emberek, az utazóknak az élete, vagy pedig a földeknek a megközelítése szabálytalan módon. Azt gondolom, hogy szabályos módon mindenkinek meg lesz a lehetősége, hogy meg tudja közelíteni a földjét – fogalmazott Balázs József.

Aki például Nagyrédéről szeretne a gyümölcsöshöz eljutni, vissza kell mennie a Gyöngyösi körforgalomig, és ott megfordulni, vagy igénybe venni a főút melletti földutakat. A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ álláspontja is ezt tartalmazza.

Székely Zoltán, a Heves Megyei Agrárkamara elnöke azt mondja: azon túl, hogy a gazdák által negyven éve használt átjárót megszüntetik, még veszélyesebbé teszik a nagyrédei elágazót. Holott a beruházás épp az elágazóban történt balesetek nyomán kezdődött.

– Annak a felelősségét majd nem fogja magára vállalni senki, hogy az összes mezőgazdasági gépjármű abba a kereszteződésbe szorul bele, amelyikbe az elmúlt évben súlyos balesetek történtek, köztük három halálos is – vélekedett Székely Zoltán.

Az agrárkamara megyei elnöke – aki egyébként maga is a 3-as út mellett gazdálkodik – azt is nehezményezi, hogy a munkálatok előtt velük senki nem egyeztetett, ráadásul az új forgalmi rend épp az aratás előtt lép életbe. Úgy vélte, a kombájnok, a több pótkocsis traktorok nem fognak tudni a nagyrédei elágazóban megfordulni, s ez nemhogy csökkenti, de növeli majd a balesetveszélyt.

A szalagkorlát kiépítése mindezektől függetlenül hamarosan befejeződik, és bevezetik a teljes szakaszra érvényes 90 km/h-s korlátozást is.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor