Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Felkészült a télre a hajléktalanszálló

Felkészült a télre a hajléktalanszálló

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Felkészült a téli krízisidőszakra a gyöngyösi hajléktalanszálló. Idén plusz hat férőhelyet alakítottak ki. Baló Lajos intézményvezető azt mondja, az utcán nem maradhat senki.

Mivel jó kapcsolatot ápolnak a polgárőrökkel és rendőrséggel is, ők is segítik a munkájukat és jelzik, ha valahol hajléktalannal találkoznak, így azoknak is tudnak támogatást nyújtani, akik nem szívesen mennek hajléktalanszállóra.

Több pályázati forrás és új támogatók segítették a Hajléktalanok Gondozóházának téli időszakra történő felkészülését. A szállóban jelenleg 40 ember tartózkodik, a téli időszakban pedig további hat férőhelyet biztosítanak a rászorulók részére. Baló Lajos intézményvezető szerint bár az időjárás eddig kegyes volt az otthontalanokhoz, az éjszakai hőmérséklet már veszélyt jelent számukra.

– Pályázati támogatásokat nyertünk a téli krízis-ellátáshoz, ez azt jelenti, hogy gyógyszerre, kötszerre, élelmiszerre, szupervízióra, illetve utcai szociális munkára nyertünk támogatást – mondta el Baló Lajos intézményegység-vezető.

Aki ellátást kér a gondozóházban, teljes ellátást kap. Hideg és meleg élelmet, fürdési, alvási lehetőséget, valamint orvosi ellátásban is részesül. Baló Lajos szerint még mindig problémát okoz, hogy többen a hideg időben sem szeretnék igénybe venni a szálláslehetőséget.

– Kényszeríteni nem lehet senkit sem az intézményi ellátásra, megpróbálunk rájuk hatni a saját eszközeinkkel, rábeszéléssel, illetve még ha ez sem sikerül, akkor valamiféle élelmiszer- és ruhaadomány segítségét tudjuk fölajánlani nekik – sorolta a vezető.

Az intézményvezető azt is elmondta, szükség esetén a plusz hat férőhelyen kívül is tudnak elhelyezést biztosítani. Magyarországon egyébként november óta tízre nőtt a fagyhalál áldozatainak száma, többségük a szabad ég alatt fagyott meg. Baló Lajos szerint a hajléktalanszálló mindent megtesz annak érdekében, hogy Gyöngyösön ne történhessen hasonló eset.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Rendszerváltó televíziók - dokumentumfilm
14:59
Mátrai sípályák - kisfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tunézia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
Luther Márton élete 10. – Szerelem és halál - rajzfilm sorozat
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. - Muzsla Néptáncegyüttes
19:12
Reklám
19:15
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:23
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:38
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság