Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Névadás, szinte korlátlan lehetőségekkel

Névadás, szinte korlátlan lehetőségekkel

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A legfrissebb adatok szerint 3700 utónév közül választhatják ki születendő gyermekük nevét a szülők. Aki viszont ezek közül nem találja meg az igazit, a helyileg illetékes anyakönyvi hivatalhoz kell fordulnia. A bejegyezhető utóneveknek több feltételnek kell megfelelniük, Gyöngyösön az utóbbi öt évben mindössze egy nevet utasítottak vissza.

Hárs, Móka, Áldás, Fahéj, Dió és Ünige. Ne lepődjünk meg, ha ezeket a szavakat nagybetűvel írják, hiszen már ezeket a neveket is adhatjuk leendő gyermekünknek. Jelenleg maximum két utónevet kaphat a gyermekünk, viszont aki a közel 3700 bejegyzett utónév közül nem talál megfelelőt, a helyileg illetékes anyakönyvi hivatalnál kérhet segítséget.

– Az anyakönyvvezetők ilyenkor azt az eljárást követik, hogy az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter felé továbbítják ezt a kérelmet, aki eljuttatja a Magyar Tudományos Akadémia részére, ott a nyelvtudományi intézet az, aki a névadásokkal foglalkozik, illetve az utónévjegyzékbe vétellel, 30 napjuk van ezeknek az elbírálására – mondta el dr. Hetzmann Szabina, a városháza szociális igazgatóhelyettese.

Gyöngyösről az elmúlt öt évben összesen három ilyen kérelem érkezett a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez, ezekből pedig csupán egy nevet utasítottak vissza. Az MTA által bejegyzett keresztnévnek több feltételnek is meg kell felelnie. Például az utónevet a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni, az idegen nyelvi keresztnevet pedig a magyarban meglévő, tehát már meghonosodott megfelelőit ajánlják bejegyzésre. Ha a kérelmet pozitívan bírálják el, akkor a bejegyzés után azt a nevet már bárki szabadon választhatja.

Az anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzékét az MTA Nyelvtudományi Intézet honlapján találják meg a gyermeket váró párok.


Tovább az archívumra