Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Névadás, szinte korlátlan lehetőségekkel

Névadás, szinte korlátlan lehetőségekkel

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A legfrissebb adatok szerint 3700 utónév közül választhatják ki születendő gyermekük nevét a szülők. Aki viszont ezek közül nem találja meg az igazit, a helyileg illetékes anyakönyvi hivatalhoz kell fordulnia. A bejegyezhető utóneveknek több feltételnek kell megfelelniük, Gyöngyösön az utóbbi öt évben mindössze egy nevet utasítottak vissza.

Hárs, Móka, Áldás, Fahéj, Dió és Ünige. Ne lepődjünk meg, ha ezeket a szavakat nagybetűvel írják, hiszen már ezeket a neveket is adhatjuk leendő gyermekünknek. Jelenleg maximum két utónevet kaphat a gyermekünk, viszont aki a közel 3700 bejegyzett utónév közül nem talál megfelelőt, a helyileg illetékes anyakönyvi hivatalnál kérhet segítséget.

– Az anyakönyvvezetők ilyenkor azt az eljárást követik, hogy az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter felé továbbítják ezt a kérelmet, aki eljuttatja a Magyar Tudományos Akadémia részére, ott a nyelvtudományi intézet az, aki a névadásokkal foglalkozik, illetve az utónévjegyzékbe vétellel, 30 napjuk van ezeknek az elbírálására – mondta el dr. Hetzmann Szabina, a városháza szociális igazgatóhelyettese.

Gyöngyösről az elmúlt öt évben összesen három ilyen kérelem érkezett a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez, ezekből pedig csupán egy nevet utasítottak vissza. Az MTA által bejegyzett keresztnévnek több feltételnek is meg kell felelnie. Például az utónevet a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni, az idegen nyelvi keresztnevet pedig a magyarban meglévő, tehát már meghonosodott megfelelőit ajánlják bejegyzésre. Ha a kérelmet pozitívan bírálják el, akkor a bejegyzés után azt a nevet már bárki szabadon választhatja.

Az anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzékét az MTA Nyelvtudományi Intézet honlapján találják meg a gyermeket váró párok.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Rendszerváltó televíziók - dokumentumfilm
14:59
Mátrai sípályák - kisfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tunézia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
Luther Márton élete 10. – Szerelem és halál - rajzfilm sorozat
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. - Muzsla Néptáncegyüttes
19:12
Reklám
19:15
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:23
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:38
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság