Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mentési gyakorlat

Mentési gyakorlat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szikláról lezuhant embert mentettek és bozóttüzet akadályoztak meg a Katasztrófavédelem szakemberei. Szerencsére most csak imitált baleseteknél kellett helyt állniuk azon a gyakorlaton, melyet a Heves Megyei Katasztrófavédelem szervezett a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány közreműködésével a Holló-kőnél. A Pálosvörösmart közelében lévő kirándulóhelyen közel 20 szakember gyakorlatozott.

Kötélpályát építenek ki a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány tagjai. Az önkéntesek, valamint a Katasztrófavédelem szakemberei ezúttal azt gyakorolták hogyan kell sérültet menteni egy nehéz, sziklás hegyi terepen.

A mentésre szoruló, súlyos sérültet játszó férfi kötélpályán, néhány perces ereszkedéssel jutott el arra a helyszínre, ahonnan végül kimentették a szakemberek.

– Ez egy tanulási folyamat. A tanulási folyamat lényege, hogy mindent lassítva, kétszer háromszor megismételve csinálunk meg. Ez erre volt most nagyon jó. Megpróbáltuk egy módon, az nem sikerült, akkor változtattunk. Legközelebb, ha fel kell jönni élesben, már tudjuk mi a jó megoldás – sorolta Klausmann Viktor, a Kékes Kutató Mentő Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A nap folyamán egy másik gyakorlati helyszínen is helyt kellett állniuk a szakembereknek. Ott egy képzeletbeli bozóttüzet kellett megakadályozniuk. A két gyakorlaton részt vevő közel 20 fős csapat tagjai egy évben négy gyakorlaton vesznek részt.

Nem véletlenül esett erre a helyszínre a gyakorlatot szervező Katasztrófavédők választása. A Holló-kő ugyanis része egy tanösvénynek, és ahogy a mentésben részt vevők hangsúlyozták, a mélység vonzza a kíváncsi, vakmerő embereket.

A sikeres gyakorlat után a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány tagjai a helyszínen helyreállítottak egy vandálok által kidöntött ismeretterjesztő táblát is.


Tovább az archívumra