Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ebzárlat

Ebzárlat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ebzárlat van Heves megyében. A Földművelésügyi Minisztérium döntése értelmében március 31. és április 5. között veszettség ellen immunizálták a ragadozó emlősöket. Mivel a betegség legfőbb terjesztője a róka, az oltási területen csalétekbe rejtett oltóanyagot helyeztek ki. A vakcina ugyan ártalmatlan emberre és állatra egyaránt, a hatóság arra kéri az állampolgárokat, hogy kutyáikat a következő hetekben ne engedjék szabadon és a legeltetés is tilos.

Pórázon sétáltatják az ebeket a kutyatartók. Jól is teszik, hiszen több mint 3600 négyzetkilométeren helyeztek ki veszettség elleni oltóanyagot tartalmazó fóliákat a ragadozó emlősöknek. A csalétkeket repülőgépes és kézi szórással helyezték ki, ez jelenleg a legkorszerűbb védekezési mód a veszettség ellen.

A vakcina emberre és állatra nem veszélyes, a hatóság azonban arra kérik a kutyatartókat, hogy az együttműködés céljából a következő hetekben ne engedjék szabadon a háziállataikat, és közterületen csak pórázon sétáltassák őket.

– A vakcina egy négyszer másfél centiméter nagyságú szürkésbarna színű, kocka alakú képlet tulajdonképpen, rendkívül büdös, mert ez halliszt és parafinból áll, és tulajdonképpen ebbe van magába elrejtve a vakcina – mondta el Koren János.

Ha a kapszulából kikerülő vírus szembe, szájba, orrba vagy sebbe kerül, forduljanak orvoshoz. Amennyiben az oltóanyag ép bőrfelülettel érintkezik, elegendő jódtartalmú fertőtlenítőszerrel, vagy 70%-os alkohollal lemosni.

Az általunk megkérdezettek többsége csak annyit tud, hogy ebzárlat van érvényben, azonban hogy ez mit jelent pontosan, arról a legtöbben eddig nem hallottak.

Az ebzárlat az oltóanyag kihelyezésétől számított 21 napig tart.


Tovább az archívumra