Tudományos előadássorozat indult a főiskolán Akadémia Esték néven. Az előadásokra nem csak szakembereket és hallgatókat, hanem a tudományok iránt érdeklődő civileket is várnak. Az első esten Balázs Ervin akadémikus a mezőgazdaság globális kihívásairól tartott előadást.
A széleskörű ismeretterjesztés a célja a főiskola által útjára indított Akadémiai Esték előadássorozatnak. A tudományos területen jegyzett szakemberek, akadémikusok által tartott előadások eddig is léteztek az egyetemi központokban, de Gyöngyösön most tartották meg az első ilyen előadást.
„Mivel Miskolcon már 20 éve működik ez az akadémiai klub illetve akadémiai esték, éppen ezért a másik két felsőoktatási székhelyen Egerben és Gyöngyösön is szerettek volna létrehozni egy-egy ilyen akadémiai klubot, amelynek elsősorban az a célja, hogy egy széles körű ismeretterjesztést próbáljunk meg véghezvinni a város és vonzáskörzete területén.” – mondta Domjánné Dr. Nyizsalovszki Rita főiskolai docens.
Az előadások nyitottak, tehát nem csak hallgatókat és szakembereket, hanem a civil érdeklődőket is várják a szervezők az Akadémiai Estékre.
„Mindenkit várunk, aki a tudomány iránt érdeklődik. Igyekszünk széles spektrumon megfogni a tudományágakat, tehát nem egyetlenegy tudományágra koncentrálunk, hanem minél szélesebben, agrártudományok, orvostudomány, gyógyszerészet, földtudományok irányába is igyekszünk elmenni, mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő témakört.” – tette hozzá Domjánné Dr. Nyizsalovszki Rita.
Az első esten Balázs Ervin akadémikus a mezőgazdaság globális kihívásairól tartott előadást. Õ a 21. század legnagyobb feladatának a 8 milliárdos népességet ellátó élelmiszer előállítást tekinti.
„A mezőgazdasági művelhető területek csökkennek, gondolja el, hogy a földgolyóbisnak mindössze 5 százaléka mezőgazdaságilag művelhető terület, a többi sivatag, óceán, város, hegyek, sziklák és ezen az ötszázaléknyi területen, ami egyre csökken, kell megtermelnünk az élelmet ennek a közel 8 milliárd embernek.” – mondta el Prof. Dr. Balázs Ervin akadémikus.
Az akadémikus szerint a jövőben csak a nagyüzemi rendszerek lesznek képesek megfelelő mennyiségű élelmiszert előállítani, a vidékfejlesztés során ezt is figyelembe kell venni.
„Nagyon fontos az, hogy a mezőgazdasági innovációt kell támogatni. Nagyon szépek ezek a törekvések, hogy őstermelés, biokultúra. Ez nagyon fontos és kell is művelnünk, azonban ez tömegtermelésre alkalmatlan és lassan a városokban él a populáció nagy része, akinek árutermelő mezőgazdaságra van szüksége.” – tette hozzá az akadémikus.
Balázs Ervin szerint a másik kihívást a rendelkezésre állóvíz megfelelő felhasználása és a migráció kezelése jelenti.