Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mérgezik a kutyákat

Mérgezik a kutyákat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Patkánymérget dobtak be tegnap Gyöngyösön több családi ház udvarára. Volt, aki a kutyái mellett megtalálta a patkányméreg dobozát is. Az állatorvos azt mondja: megelőzni sajnos nem lehet a hasonló eseteket, de a méreg nem azonnal hat, így az első tünetek megjelenése után érdemes azonnal szakemberhez fordulni. Feljelentést egyelőre senki nem tett az ügyben.

Rács és fakerítés. Rengeteg olyan családi ház van Gyöngyösön, ahová belátni az udvarra. Tegnap több utcából jelezték a gyepmesternek, hogy patkánymérget dobtak be hozzájuk.

– Több bejelentés érkezett lakossági, hogy Gyöngyös belterületén magánházak illetve ipari területekre dobtak ismeretlenek patkánymérget. Mind nejlonos csomagos, mind nagy kiszerelésűt. Ezért kérjük a gyöngyösi lakosságot, hogy fokozottan figyeljenek oda házi kedvenceikre. – mondta Ivony Márk Ádám gyepmester.

Volt, ahol hússal együtt, és volt olyan is, ahová még a méreg dobozát is bedobták. A patkányméregnek jellegzetes szaga van, ezért a háziállatok bármikor belekóstolhatnak. Dr. Kecskés Vilmos állatorvosnál is járt olyan kutyatartó, akinek kedvenceit megpróbálták megmérgezni.

– Pont a tegnapi napon történt egy ilyen eset, hogy egy telephelyre, mikor ment a tulajdonos a reggeli órákban, ott talált olyan mérgezésre utaló dolgokat, itt konkrétan a mérget tartalmazó papírdobozt, amiből arra lehetett következtetni, hogy valaki mérget dobott be az udvarra a kutyáknak. – mondta Dr. Kecskés Vilmos állatorvos.

Az első tünetek nem azonnal, hanem akár napokkal a méreg elfogyasztása után jelentkeznek. Mivel ekkor már csak állatorvos segíthet, érdemes gyakran átnézni a kertet és az udvart, hiszen ha gyorsan cselekszünk, ártalmatlanítani tudjuk a mérget a kutyusunk szervezetében.

Mivel a szabadban tartott kutyáknál nehéz ellenőrizni, hogy evett-e gyanús anyagot, érdemes figyelni a tünetekre. A méreg kivonja a k-vitamint a szervezetből, így nehézlégzés, vérzés és a nyálkahártya kifehéredése is jelentkezhet. Ilyen esetben azonnal forduljunk állatorvoshoz.


Tovább az archívumra