Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vitába keveredtek

Vitába keveredtek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elbagatellizálta a zsidó temető feldúlását Kévés Tamás-ezt mondta Hiesz György polgármester a vasárnap megtartott holokauszt megemlékezésen.

Hiesz György hozzátette: a temető kifosztása után a városvezetők összeültek, ekkor a Jobbikos alpolgármester azt mondta, hogy a Sárhegyen a hétvégi házakban is gyakran történik rongálás, így nem egyedi eset ez Gyöngyösön. Kévés Tamás a kijelentés után sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta: nem antiszemita okok vezérelték az elkövetőket, a külterületen bárhol történhet hasonló eset, az akkori kijelentése helytálló volt.

Mást mond a kameráknak és mást mond zárt ajtók mögött Kévés Tamás Jobbikos alpolgármester- ezt mondta Hiesz György polgármester a zsidó temetőben megtartott holokauszt megemlékezésen. Hiesz György hozzátette: a temető feldúlása után a városvezetők értékelték a történteket, ekkor vont párhuzamot Kévés Tamás a temető feldúlása és a külterületi ingatlanok kirablása között. Az alpolgármester akkor azt mondta: mivel nem antiszemita bűncselekmény történt, ugyanilyen esetek bárhol megtörténhetnek.

– Polgármester úr szerintem arra gondolt, hogy én a külterületek védelmét vettem, illetve párhuzamot vontam a zsidó temető védelmével, azt gondolom, hogy mind a kettő nagyon fontos, és ebben a nyilatkozatomban illetve a sajtótájékoztatón azt mondtam el, hogy mennyire sérülékenyek illetve sebezhetőek a külterületen lévő ingatlanjaink – fogalmazott Kévés Tamás.

A sajtótájékoztatón a Jobbik alpogármestere azt is elmondta, hogy mivel nem kapott hivatalos meghívót, nem vett részt a megemlékezésen, így utólag értesült Hiesz György kijelentéséről.

Az eset kapcsán megkerestük a polgármestert is, aki azt mondta: valóban mondott ilyet, és az alpolgármesternek nem ez volt az első ilyen esete.

– Minden rasszista, antiszemita, roma ellenes, bármilyen kirekesztő magatartás ellen fellépek, szólni fogok. Ugye az említett eset megtörtént. Nem félreértés, ez a Jobbik részéről egy kettős beszéd. Négyszemközt, szűk körben bármi elhangozhat, kamerák előtt, mikrofonba pedig csak a szép dolog – mondta a polgármester.

Hiesz György hozzátette: mindenkinek joga van ahhoz, hogy megtudja, kire szavazott, és megismerje több témában is a véleményét.

Tatár László Fideszes alpolgármester is jelen volt a megemlékezésen, és egyetértett a polgármesterrel, hiszen szerinte is fel kell lépni az ilyen magatartással szemben.

– Az a párt, aki minden sajtófórumon, főleg a kongresszusa óta hirdeti a néppártiságát, azzal messze nem fér össze egyet a holokausztot tagadó magatartás. Azok a parlamenti képviselői megnyilatkozások, azok a háttérben a Barikád és sorolhatnánk médiát, amely kifejezetten igen erős szélsőjobboldali hangot ütnek föl, ennek a mai magyar társadalomban nincs helye – sorolta a Fideszes alpolgármester.

Hiesz György szerint a történtek a közös munkát nem fogják befolyásolni, de a hasonló kijelentések kapcsán ezek után is fel fog szólalni.


Tovább az archívumra