Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fajták és kilátások

Fajták és kilátások

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

4,5 tonna átlagtermésre lehet számítani hektáronként gabonából a csapadékhiányos időjárás miatt – hangzott el azon a fórumon, amelyet a klímaváltozás gabonatermesztésre gyakorolt hatásairól tartottak Kompolton, a Károly Róbert Főiskola szervezésében. A fórumon a szakemberek a tangazdaságban fajta bemutatón is részt vettek.

A fajtanemesítések során a szakembereknek folyamatosan követni kell a változásokat, mert a gabonafajtákat fel kell készíteni a klímaváltozásra- hangzott el a fórumon.

A kalászosok esetében az őszi fajták biztonságosabban teremnek- tette hozzá a szakember. Kukoricából nagyon korai fajtákat kell kifejleszteni, amelyeket akár belvíz idején is el lehet vetni. Az idei év terméskilátásairól is beszéltek a szakemberek. Közepesnél jobb termésre nem számíthatnak a kalászosok tekintetében- hangzott el a fórumon, ugyanis az őszi munkákat csak decemberben tudták befejezni.

A jelenlegi nagy mennyiségű csapadék nem jelent fuzáriumveszélyt a kalászosokra, mert márciusban már megtörtént ellene a védekezés. Azonban a kukorica és a napraforgó esetében nagy problémát jelent, hogy a gyomirtást nem tudják elvégezni a sár miatt. A szakember arra is kitért, hogy ebben az évben világpiaci viszonylatban csökkennek a termés mennyiségek, így áremelés várható.

A tanácskozást követően a szakemberek bejárást tartottak a kompolti tangazdaságban, ahol a legújabb fajtákkal ismerkedtek.


Tovább az archívumra