Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Alszik, vagy vezet?

Alszik, vagy vezet?

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem, vagy csak nehezebben kaphatnak jogosítványt azok, akik alvászavarral küszködnek. Így változott az egészségügyi alkalmassági menete.

Aki meg szeretné újítani a jogosítványát, háziorvosi vizsgálatnak kell alávetnie magát és egy tesztet is ki kell töltenie. Ha valaki gyanúsnak tűnik, biztosan nem vezethet. Az új vizsgálattal a közlekedési balesetek számát szeretnék csökkenteni.

Így működik az alvásblokkoló. A készüléknek hasznát vehetjük, ha hosszú autóútra indulunk, viszont aki túl gyakran érzi magát fáradtnak, akár a jogosítványától is megfoszthatják. Aki meg szeretné hosszabbítani a jogosítványát, a háziorvosnak most már azt is meg kell vizsgálnia, hogy fennáll-e az alvászavar lehetősége. Aki gyanúsnak tűnik, addig biztosan nem ülhet kormány mögé, amíg ki nem derül, hogy van-e ilyen betegsége.

– Külsőleg is meg lehet bizonyos betegeknél állapítani, tehát testalkati sajátosságuk is van az ilyen betegeknek. Azoknál, a jogosítvány meghosszabbításánál rákérdezni, hogy van e ilyesmi panasza, és ha igen, akkor speciális alvás laboratóriumba küldeni, és csak, hogyha ott kiderül a vizsgálatokból, hogy nincs ilyen betegsége, akkor a jogosítvány meghosszabbítható, ha nem, akkor egyéb vizsgálatok, vagy pedig ilyen speciális készülék viselése indokolt – mondta Dr. Rechtorisz László háziorvos.

A háziorvosoknak a vizsgálat elején egy kérdőívet kell kitöltetniük az igénylővel és ha a válaszok alapján felmerül a gyanú, hogy alvászavara van az illetőnek, további szűrésekre lesz szüksége, addig pedig biztosan nem vezethet.

Kispál Zsolt, az egyik gyöngyösi autósiskola vezetője pozitívan értékeli a változást, hiszen ezzel hosszú távon megelőzhetőek az elalvásos autóbalesetek, amelyek száma az elmúlt években jelentősen megnőtt.

– 2011-es adatban 190 körüli volt az ilyen balesetek száma, 14-re már 290-re emelkedett, tehát azt lehet mondani, hogy nem olyan sok, de ezt is lehetne kisebbre tenni, viszont a számok alapján meg látszik, hogy most növekedés mutatkozik – sorolta.

A szakemberek azt javasolják, ne várjuk meg, míg lejár a jogosítványunk, hanem már előtte vegyünk részt szűrővizsgálaton, így elkerülhető lehet egy komolyabb baleset is.


Tovább az archívumra