Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Negyvenöt éve történt

Negyvenöt éve történt

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megalakulásának 45. évfordulóját ünnepelte a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Gyöngyös helyi szervezete.

A hétvégi találkozó jó alkalom volt arra, hogy áttekintsék az elmúlt 45 év történéseit, és meghatározzák a jövőbeni feladatokat is.

Emléklapot és ajándéktárgyat kaptak a SINOSZ Gyöngyös helyi szervezetének alapító tagjai azon az ünnepségen, amelyet a szervezet megalakulásának 45. évfordulója alkalmából rendeztek. 1970-ben Kiss Ernő,- aki nemrég ünnepelte 100. születésnapját – és barátai fogtak össze annak érdekében, hogy egy szervezetet hozzanak létre a hallássérültek számára.

– Ernő bácsi is megkezdett különböző programokat szervezni a hallássérülteknek, segítette, támogatta őket, ha bajban voltak, ha valami segítségre volt szükség, jeltolmácsokat biztosított a számukra, hogy érvényesüljenek ők is a társadalomban – méltatta az alapítót Somogyi Magdolna, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Gyöngyösi szervezetének ügyintézője.

Az ünnepségen elhangzott: ahogy változik a technológia, egyre több segítséget kapnak a hallássérültek, a szervezet pedig abban támogatja őket, hogy munkát szerezhessenek és megismerjék az őket megillető támogatási formákat is.

Kiss Zsuzsanna, a helyi szervezet elnöke szerint a halló emberek egyre inkább elfogadják a fogyatékkal élő embereket.

– A jelnyelvi törvénnyel kinyílt a világ. Nagyon sokan nyitottabbá váltak a halló társadalomban, de még azért küzdenünk kell, hogy elfogadjanak bennünket, mert sokan nem is tudják egyáltalán, hogy hogy is viselkedjenek velünk – fogalmazott az elnök.

A gyöngyösi szervezet ma már 210 tagot számlál, de úgy látják, hogy sokan még nem is tudják, hogy létezik ez a szervezet, amely többféle probléma megoldásában is segítséget tud nyújtani.

A tagok most már újféle szolgáltatás igénybevételével is egyre könnyebben tudnak kommunikálni.

– Egy éve kaptunk kontakt tolmácsszolgálatot, ami nagyon jó számunkra, mert ha az embernek szüksége van rá, bekapcsolja a készüléket, beüti a kontaktot, és megkérdezik, hogy írásban, jelnyelven, vagy beszéddel kéri a tolmácsolást – részletezte Somogyi Magdolna.

A rendezvényen három alapító és két aktív tag vehette át a SINOSZ köszönetajándékait.


Tovább az archívumra