Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Görög a dinnye

Görög a dinnye

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Már megjelent a piacokon és a boltokban az import, többnyire Görögországból és Olaszországból származó görögdinnye. A hazaira még július elejéig várni kell. A sárgadinnye nagy része viszont már belföldi termelők fóliáiból való, bár az ára egyelőre még magas.

Görögdinnye kilónként 280-300 Ft-ért Görögországból, 170 Ft-ért Medgyesegyházáról és sárgadinnye Hortról 400 Ft-ért. Gyors dinnyeszemle a gyöngyösi piacon. Igaz, még csak néhány árusnál, de már kapható a nyár slágere, a görögdinnye. Az árak még magasak ugyan, de a piros dinnyét, még ha szeletenként is, de viszik – mondják az árusok. Van, akinek azonban fontos, hogy hazait egyen, így ők a sárgadinnyét veszik.

Magyar görögdinnye Medgyesegyházáról, jóval olcsóbban, mint a görög, 170 Ft-ért. Azonban a szabadföldi gyümölcs igazi dömpingje csak július elejére várható- mondja Horváth Gáborné, horti családi gazdálkodó. Fóliás sárga dinnyéjüket már 3 napja árulják a piacon, de a fóliás görögdinnyének kell még 10 nap, hogy valóban jó ízes és érett legyen. Az egész család izgul a jó termés miatt, ők mindent megtesznek, így leginkább az időjáráson múlik, hogy a 10 hektáros területen milyen termés lesz.

Ráadásul, ha nincs jó idő, nem fogy a dinnye – mondja a gazda, aki az árak tekintetében nem kíván találgatásokba bocsátkozni. A Dinnyetermesztők Országos Egyesületének elnöke szerint a szezonban átlagosan 40 forintos kilónkénti felvásárlási ár kellene ahhoz, hogy nyereségesen termelhessenek a magyar gazdák. A Földművelésügyi Minisztérium pedig júliusban a korábbi évekhez hasonlóan az idén is hamarosan elkezdi a hazai görögdinnyét népszerűsítő kampányt. A Nemzeti Élelmiszerlánc szakemberei pedig a nyáron is szigorúan ellenőrzik a dinnyék származását.


Tovább az archívumra