Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nemzetközi konferencia

Nemzetközi konferencia

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szakmai konferenciákkal folytatódott a ’Közösségi helyi fejlesztéssel és kultúrával a roma inklúzióért’című, négy ország együttműködésében megvalósuló program a mai napon. A tapasztalatcserén túl, az is célja volt ennek a konferenciának, hogy együtt közösen találjanak megoldást az integrációra.

Gyöngyös két fő szegregátumát, a Durandát és a Harmadosztályt hasonlította össze előadásában Héri Andrea a Család és Gyermekjóléti Központ intézményegység-vezetője, valamint saját tapasztalatait is megosztotta a közönséggel a mai konferencián.

– Egészen más normarendszerük van, egészen másféle mintákat követnek. Náluk még mindig az az elvárás, hogy hamar menjenek férjhez. Konkrétan nekem mondta egy szülő, hogy ha 16 éves korig nem viszik el a lányt, az már nem kel el, és ez náluk nagyon nagy szégyen. Valószínűleg ezért lehet az, hogy mi nem tudjuk őket magunkhoz integrálni, ugye a 18 éves tankötelezettségi korhatár is emiatt hiúsult meg leginkább, hogy egyszerűen nem lehetett már őket bent tartani a rendszerben – magyarázta Héri Andrea, a Család és gyermekjóléti központ intézményegység-vezetője.

A projektben résztvevő másik 3 ország egy-egy képviselője is előadást tartott. Olaszország, azon belül is Torino delegáltjai egy kutatásról és annak eredményeiről beszéltek.

– A Torinói Egyetemmel együttműködésben készítettünk egy helyi kutatást, a Torinó körül kialakult sátortáborokban, aminek a legfontosabb tanulságai azok azok voltak, hogy egyénileg a különböző szervezetek és az önkormányzat nem tud átütő segítséget nyújtani. De nagyon fontos a helyi jelenlét, az hogy az ott élő emberekkel együtt tudják végrehajtani ezeket a változásokat és olyan eredményei voltak ennek a kutatásnak, amivel fejleszthetik a munka módszertanát, tehát hogy hogyan segítsenek ezeknek az embereknek – fogalmazott Relica Planinic Kasumagic.

Továbbá, hogy a jövőben hogyan tegyék jobbá ezeket a programokat, mert a kutatás arra is rámutatott, hogy mi az, ami nem volt hatékony a munkájukban.


Tovább az archívumra