Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Séta a mellrák ellen

Séta a mellrák ellen

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Rózsaszín lufis sétával és előadással kívánták felhívni az emberek figyelmét a mellrákra, és az azzal kapcsolatos szűrésekre a Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi kirendeltségének tagjai. Az akció célja az volt, hogy mindenkihez eljuthasson az üzenet: rendszeres szűrésekkel és megfelelő odafigyeléssel több ezer nő életét tudnák megmenteni.

– Magyarországon évente 5300 nő hal meg emlőrákban – mondta Dr.Gulyás Zoltán onkológus főorvos, aki hozzátette, hogy nem csak a szakrendeléseken való részvétel lenne a fontos, hanem az otthon elvégzett önvizsgálat is, hiszen a korai felismerés akár a gyógyulással lenne egyenlő.

– Nagyon nagyon fontos az,hogy minél korábban felismerjük, és minden nőnek javaslom egy hónapban egyszer, aki még menszeszel, az menzesz után, mert lazább az emlő át tudja tapintani, idősebbek is havonta egy alkalommal tapintsák át az emlőjüket – javasolta a főorvos.

A főorvos hangsúlyozta, senki ne saját maga döntse el problémájának súlyosságát, inkább többször forduljon orvoshoz feleslegesen mint egyszer későn. A rendelésen senkit sem küldenek el, hiszen mind az orvosnak, mind pedig a betegnek célja a megelőzés.

Hiesz György polgármester is a prevenció fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében:

– Gondolkodjunk emberek, hiszen nem biztos, hogy a végállomás, a legrosszabbra kell gondolni, hiszen a megelőzés, a prevenció, az, hogy odafigyeljünk saját magunkra, szerettünkre, gyermekünkre, feleségünkre, férjünkre, mert nagyon sok esetben az időben észrevett betegség kezelhető, gyógyítható – vélekedett.

– Merjünk orvoshoz menni, merjünk róla beszélni, merjünk tanácsot kérni! – mondta Tóth Lászlóné a Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi kirendeltségének elnöke.

Mind az idősek, mind pedig a fiatalok is fontosnak tartották, hogy halljanak és beszéljenek is erről a betegségről.

A tájékoztató után az egybegyűltek a Fő térre vonultak, ahol először Nagy Tibor Wyrág énekelt, majd a résztvevők a magasba engedték rózsaszín lufijaikat és gyertyagyújtással emlékeztek meg azokról, akik az emlőrák miatt már nem lehetnek velünk.


Tovább az archívumra