Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hozzájárulnak a működtetéshez

Hozzájárulnak a működtetéshez

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Állami kezelésben maradnak az iskolák Gyöngyösön – egyebek mellett erről is döntött július 28-i, rendkívüli ülésén a város képviselő-testülete.

A finanszírozás továbbra is a Klik kezében marad, a többek között rezsiköltséget is magába foglaló működtetéshez azonban a város közel 165 millió forinttal járul hozzá.

A testületi ülésen két napirendi pontot tárgyalt a grémium, amelyből a köznevelési intézmények működtetéséről szóló tárgyalás nyilvánosan zajlott. Napirend előtt a testület egy perces felállással emlékezett meg a város díszpolgáráról, a nemrégiben elhunyt Dr. Csépe Györgyről, majd Hiesz György polgármester köszöntötte a Fidesz-frakció új tagját, Domjánné Dr. Nyizsalovszki Ritát. A testület ezután tárgyalta és egyhangúlag elfogadta a köznevelési intézmények finanszírozásáról szóló indítványt. A törvény szerint a város vagy vállalja az önkormányzat területén működő állami kézben lévő oktatási intézmények működtetését, ami csakis az ingó és ingatlanvagyon működtetésére vonatkozik, vagy a Kincstár által meghatározott hozzájárulást fizeti be az állami kasszába. A javaslatról már korábban is tárgyalt a képviselőtestület, ám a Kincstártól júliusban kapta meg az önkormányzat azt a kimutatást, amelyből kiderült, hogy több mint 286 millió forint terhelné a várost a működtetés során. A képviselőtestület egyhangú döntése értelmében továbbra is az állami kezelésben maradnak az iskolák, a működési költségeket, az önkormányzat pedig évi 164 millió forinttal járul hozzá az öt oktatási intézmény működtetéséhez. Az önkormányzat 2015 szeptember 1-től 2019. augusztus 31-ig vállalja a hozzájárulás megfizetését.

A képviselők a Jobbik frakcióvezetőjének javaslatára a Városgondozási Zrt. vezérigazgatójának visszahívásáról is szavaztak. A testület tagjainak többsége nem tartotta megalapozottnak a Jobbik-frakció érveit, így a vezérigazgató felmentését nem támogatták, vagyis továbbra is Dorsánszki Zsolt irányítja az önkormányzati tulajdonú Városgondozási Zrt.-t


Tovább az archívumra