Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Irodalomtanárok találkozója

Irodalomtanárok találkozója

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kárpát-medencei irodalomtanárok találkoztak Gyöngyösön a Rákóczi Szövetség táborában. A 4 napos találkozót 3. alkalommal rendezik már meg, melynek elsődleges célja, hogy a megjelentek szakmai továbbképzéseken, és előadásokon vehessenek részt, továbbá hogy megismerjék a hazai és szomszédos országok oktatási rendszerét.

75 tanár, szakmai továbbképzések, konzultációk és előadások – 3. alkalommal hívta életre a Kárpát-medencei Magyar Tanárok Kulturális Egyesülete a Magyar Nyelv-és Irodalomtanárok találkozóját.

A délelőtti plenáris üléseken országosan ismert előadók tartottak előadásokat általános témákban, az előadások másik része pedig kimondottan szakmai jellegű volt – hangsúlyozta Takaró Mihály.

– Kárpátaljáról, Délvidékről, Felvidékről és Erdélyből vannak itt magyartanárok. Készül a Kárpát-medencei egyetemes irodalomtanterv és ennek a munkálatait folytatjuk most. Ennek jegyében zajlanak az előadások is, tehát egyrészt konkrét írókról, másrészt pedig ezeknek a régióknak az irodalmi életéről – mondta Takaró Mihály.

Jókai Anna, Kossuth-díjas író arról beszélt, a Kárpát-medencében a hagyományos irodalomtanítás mellett kiemelt szerepet kap az anyanyelv tanítása.

– Az egyik az, hogy bárhol tanít valaki magyar nyelvet, elsősorban a tanári munkájához szeretne az ember egy kis lelki és szakmai segítséget adni, de a másik, ami nagyon fontos szempont, hogy hol tanítja azt a nyelvet. Természetes, hogy a határon kívüli magyarságnak a magyar nyelv oktatása szinte mindennél fontosabb – fogalmazott az írónő.

A szervezők és résztvevők szándéka, hogy létrejöjjön egy olyan egyetemes tanterv, amelyben meghatároznak egy közös műveltség-standardot, vagyis például hogy egy felvidéki magyar gyerek is ismerjen egy délvidéki írót – tette hozzá az irodalomtörténész.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Seychelle szigetek
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Világörökség_Parádsasvár 
15:57
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:29
Reklám
16:33
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
Mesemondó - Pamela Dalton: A milliomos macska 5. rész
19:07
Reklám
19:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság