Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Aláírásgyűjtés

Aláírásgyűjtés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Bányásznapot a hétvégén Gyöngyös Fő terén folytatta a Mátrai Erőmű Zrt. Az egész napos rendezvény keretein belül a Magyar Szakszervezeti Szövetség Heves Megyei Képviselete aláírásgyűjtést szervezett a rugalmas nyugdíjba vonulás megteremtéséért.

Gyöngyösön 144 aláírás gyűlt össze ahhoz a népszavazási kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy 40 év munkaviszony után a férfiak is nyugdíjba mehessenek. A Bányásznap keretein belül a Magyar Szakszervezeti Szövetség Heves Megyei Képviselete aláírásgyűjtést szervezett azzal a céllal, hogy a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét meg tudják teremteni.

– 2014. december 31-ével a korkedvezményes nyugdíjazás lehetősége megszűnt, illetve a korengedmény, tehát a korhatár előtti nyugdíjazás lehetősége is megszűnt, ezzel teljesen rugalmatlanná vált a nyugdíjba vonulás lehetősége. Rengetek, olyan élethelyzet adódik, amikor akár csőd közeli állapotba kerül egy vállalkozás, és elbocsátják a munkavállalókat, akkor 60-61 évesen már a munkaerőpiacon nem nagyon van mit csinálni, nincsen munka, ezért meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy ilyenkor egy tisztességes nyugdíjba vonulás lehetősége fennálljon – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Megyei szinten mintegy 1000, országosan pedig körülbelül 50-60 ezer aláírást sikerült eddig összegyűjteni. Ahhoz, hogy népszavazás kiírásra kerüljön, 200 ezer hiteles aláírás szükséges, amelyet november 5-ig kell leadni – hangsúlyozta Kordás László.

A nők is úgy gondolják, hogy a 40 éves nyugdíj korhatár nem csak a nőket érinti.

Nem csak az idősebb korosztály, hanem a 20-25 év közötti fiatalok is aláírásukat adták.

A szervezők úgy vélik, egyre nagyobb az esély arra, hogy lesz népszavazás a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjazásáról.


Tovább az archívumra