Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 125 éves a gyöngyösi tűzoltóság

125 éves a gyöngyösi tűzoltóság

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jubileumi ünnepséget rendeztek a Gyöngyösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság fennállásának 125. évfordulója alkalmából a város Fő terén.

A rendezvényen a tűzoltóság múltját, jelenét és a tűzoltói hivatás mindennapjait ismerhették meg az érdeklődők. Az eseményen az új tűzoltólaktanya-beruházásról is említést tettek, valamint elismerték az elmúlt időszakban kimagaslóan teljesítő tűzoltók munkáját is.

Az I. világháborúban életüket vesztett önkéntes tűzoltók emléktáblájánál koszorút helyeztek el a kirendeltség és a tűzoltóság, a város, valamint a társszervek vezetői– ezzel kezdetét vette a Gyöngyösi Hivatásos Tűzoltóság megalakulásának 125. évfordulójára megrendezett ünnepség, mely a megemlékezést követően a Fő téren folytatódott.

– 125 évvel azelőtt Kozmáry Dezső parancsnokságával és 36 pártoló taggal alakult meg a Gyöngyösi önkéntes tűzoltó testület, és természetesen mindazokra is emlékezünk, akik a 125 év alatt hivatásukként látták el ezt a feladatot – mondta Dr. Zólyomi Géza, a Gyöngyösi Hivatásos Tűzoltóság vezetője.

Vilmányi Sándor tűzoltó őrnagy köszöntőjében egészen az 1200-as évekre tekintett vissza.

A parancsnoki beszéd után Hiesz György polgármester a helyi tűzoltók helytállásáról beszélt, akiket a lakosság mindig is elismert. Továbbá említést tett arról is, hogy egy több százmilliós beruházásnak köszönhetően 1-2 éven belül elkészül az új laktanya.

– A 125 év alatt én azt gondolom, hogy tisztességgel, becsülettel tették a dolgukat, a mindenkori önkormányzat, vagy régen a tanácsrendszerben is, igyekeztek segíteni. Most sem a városé már, 3 éve elkerült az államhoz, és most is egy ingyenes telekjuttatással, előkészítéssel egy több százmillió forintos áldozattal segítünk a tűzoltóknak és a volt huszárlaktanyában jövőre reméljük, hogy elkezdődik az új laktanya építése – sorolta.

A jelenlegi laktanya majd’ 100 évig adott helyet a tűzoltóknak, amelyet mára már kinőttek – hangsúlyozta Csontos Ambrus, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

A köszöntők után, a gyöngyösi tűzoltóság csapatzászlajára zászlószalagot kötöttek, majd elismeréseket, emléktárgyakat és Kozmári Dezső érmeket adtak át a kimagaslóan teljesítő tűzoltók részére.

Az ünnepséget követően a tűzoltók, a rendőrség és a mentők közös mentési bemutatót tartottak.


Tovább az archívumra