Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ingyenes oltás

Ingyenes oltás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ingyenesen kapják a csecsemők a rota vírus elleni védőoltást jövőre Gyöngyösön – így döntött az önkormányzat a legutóbbi testületi ülésen. Nem ez az egyetlen térítésmentes oltás, az önkormányzat jövőre is folytatja a HPV elleni védőoltás-sorozatot, amelyet kiterjeszt a fiúgyermekekre is.

Az előző években a lányok kapták meg ingyenesen a védőoltást, azonban azt ma már a kormány biztosítja. A rota vírus elleni injekciót elsőként a 2016. január 1-je és 31-e között születendő csecsemők kaphatják meg.

Nagy a nyüzsgés a Jeruzsálem úti Tagóvodában, a jó időt kihasználva az udvaron játszanak a gyerekek. A nyár végét követően azonban elkezdődött a különböző betegségek időszaka, a közintézményekben pedig a vírusos betegségeket gyorsan elkapják egymástól, ezért is fontos a megelőzés. A város egészségügyi tervezetében már szerepelt a rota vírus elleni térítésmentes védőoltás, a testület most ezt egyhangúan megszavazta, így a gyöngyösi önkormányzat jövőre ingyenesen biztosítja az injekciót a csecsemők számára, elsőként a 2016 januárjában született babák kaphatják meg az oltást.

315_2132_01

– Negyvenezer forint ennek az oltásnak a költsége, és többek között én, és nagyon sok barátnőm ezért nem adattuk be, mert egyszerűen finanszírozhatatlan egy újszülött mellett ez a költség – fogalmazott Szén Gabriella önkormányzati képviselő.

Az oltás két részből áll. Az első injekciót a babák 6 és 12 hetes koruk között kapják meg, a másodikat pedig egy hónappal később. Rotavírus-fertőzésen a gyermekek többsége 5 éves koráig átesik, ez hányással, hasmenéssel jár, viszont esetenként hosszú időt kell kórházban tölteniük emiatt a kicsiknek. A betegség leggyakrabban a 6-24 hónapos korosztályt érinti, vagyis fontos, hogy az óvodába járó gyermek a betegség alatt ne menjen közösségbe.

Nem minden esetben rotavírus áll a háttérben, az óvoda azonban minden, a többi gyermekre is veszélyes fertőzés esetében igyekszik megállítani a terjedést.

Szén Gabriella önkormányzati képviselő szerint később lehetőséget kellene adni egy másik betegség ingyenes megelőzésére is.

– Nagyon fontosnak tartom, itt a Mátra lábánál az agyhártyagyulladás elleni védőoltást, én azt gondolom, hogy így, hogy a HPV elleni védőoltások egy részének költségét átvállalta az állam, az így felszabaduló önkormányzati forrást el tudnánk esetlegesen költeni erre az agyhártyagyulladás elleni védőoltásra, hogy ingyenes legyen minden babának – sorolta Szén Gabriella.

Szén Gabriella hozzátette: már most rengeteg pozitív visszajelzést kaptak a szülőktől az ingyenessé tett védőoltással kapcsolatban.


Tovább az archívumra