Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kötelező békülni

Kötelező békülni

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kötelező a vállalkozóknak idén augusztustól a békéltető testület előtt megjelenni. A hazai békéltető testület ingyenesen működik és az ország egész területén hozzáférhető vitarendezési fórum. A megyei kereskedelmi és iparkamara mellett működő független testület abban kíván segíteni, hogy bíróság nélkül oldják meg a panaszos ügyeket. Térségünkben is több alkalommal éltek már ezzel a lehetőséggel.

Bármilyen vitás ügyben fordulhatnak a panaszosok a békéltető testülethez – mondja Tóth Gabriella a megyei kereskedelmi és iparkamara gyöngyösi kirendeltség vezetője. Gyöngyösön jelenleg több ilyen eset is aktuális. Ezekben a békéltető testületnek 90 napja van a döntéshozatalra.

A döntést jogászok, és minőségügyi szakemberek hozzák meg, ők alkotják a megyei békéltető testületet. A panaszosnak, aki lehet magánszemély vagy civil szervezet, illetve mikro-, kis és középvállalkozás is, ilyen nyomtatványt kell kitölteni, amelyen a panasz rövid ismertetése mellett nyilatkoznia kell több dologról is.

– Bármilyen fogyasztó, függetlenül attól, hogy kamarai tag-e vagy sem, benyújthat panaszt, ennek vannak előfeltételei, nyilatkozni kell arról hogy előtte megkísérelte a vita rendezését, illetve polgári peres eljárás nem lehet a békéltető testületi eljárás előtt – sorolta a szakember.

Azoknak a vállalkozóknak, akiknek székhelyük, illetve telephelyük az adott megyében van, kötelező megjelenni a megyei békéltető testületi eljárásokon.


Tovább az archívumra