Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szüreti napok

Szüreti napok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Több ezren látogattak ki a péntektől vasárnapig tartó Gyöngyösi szüreti napok és fehérbor fesztiválra. Az érdeklődők szokás szerint tucatnyi borpavilonban kóstolhattak kiváló borokat, de idén először madárijesztő szépségversennyel is várták a szervezők a sokaságot. A hagyományos gulyásfőző versenyen mellett újra megrendezték a borvirtust is, ahol ez alkalommal nem gyöngyösi csapat nyert.

Az idei szüreti napokon is ezrek látogattak ki a főtérre, ahol a szokásoknak megfelelően kiváló borok és kézműves sátrak várták a vendégeket. A hagyományos programokon kívül idén második alkalommal rendezték meg a borvirtust is. Az ügyességi feladatokból álló versenyen a csapatoknak hordógurításban, vagy éppen rönkhajításban is helyt kellett állniuk, ám a győztes nagyrédeiek szerint ez nem is volt olyan egyszerű.

– Nehézségről annyit mondanék, hogy hát a rönk nehéz volt, messzire kellett dobni, sikeresen teljesítettük, a hordó is nagyon rakoncátlanul haladt ezen a macskakövön, de lényegében azt lehet mondani, hogy jó feladat voltak, teljesíthetőek voltak, viccesek, játékosak is közöttük, úgyhogy szuper volt – sorolta a nagyrédei csapat tagja, Zödös Szabolcs

Huszonnégy csapat indult a hagyományos Görgényi László gulyásfőző versenyen, ahol ez évben is tudásuk legjavát adták a séfek. Benke László mesterszakács szerint a legtöbben nagyon jól teljesítettek, de volt, aki egy-két hibát azért elkövetett a gulyásnál.

– Viszonylag elég jók voltak. Egy nagyon nagy probléma volt, amit nagyon sok versenyzőnél tapasztaltunk, hogy nagyon zsírosak. Ha egy ételt megtálalnak, akkor szedjék le róla a zsírt, de volt olyan két étel, hogy levettünk két deci olajat a tetejéről, hát ez nagyon nehéz – mondta a mesterszakács.

A díjnyertes gulyásba éppen annyi zsír került, amennyi kell, de jutott bele sok más különleges összetevő is.

– Bakonyi betyárgulyást csináltunk, amiben van ugye marha, mivel gulyás marha nélkül nincs. Ehhez tettünk még két gyöngytyúkot, csak a húsát, csirkét és pulykát. Ehhez tettünk még fél kilónyi rókagombát, merthogy bakonyi, meg krumpli gombóc van betétnek beletéve vargánya krémmel töltve – sorolta Földessy Attila.

Újdonság volt a szüreti napokon a madárijesztő szépségverseny. A készítők ki is tettek magukért, a konzervatívabb dizájn mellett volt olyan alkotás, ami újrahasznosított műanyagból készült. A programokon részt vevők, a 3 nap alatt a borászok sátrainál jobbnál-jobb borokat fogyaszthattak.


Tovább az archívumra