Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Több évtizedes kapcsolat

Több évtizedes kapcsolat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kézdivásárhely és Sanok testvérvárosi delegációját látta vendégül a Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál alkalmából, a gyöngyösi önkormányzat.

Kézdivásárhellyel már 20 éves a testvérvárosi kapcsolat. A vendégek Gyöngyös egyik Borászatában borskóstolón, vacsorán és pincelátogatáson vehettek részt, ezt követően pedig a hétvégi programokba is betekintést nyerhettek.

Gyöngyös több éve ápol testvérvárosi kapcsolatot a romániai Kézdivásárhely és a lengyelországi Sanok városával. A külkapcsolatok fenntartásához a kölcsönös látogatások is hozzátartoznak, így a 2 delegáció a Szüreti napok alkalmából látogatott el városunkba.

Hiesz György polgármester elmondta: Gyöngyös és a testvérvárosok kapcsolata túlmutat egy átlagos testvérvárosi kapcsolaton.

– Igazából egy testvérvárosi kapcsolat akkor jó, ha sokágú, hogy ha diákcsere van, hogy ha a hallgatók, középiskolások, általános iskolások mennek egymáshoz. Ahol kell, nyelvet tanulnak, ismerkednek, barátkozna. Fontosak a kulturális-sportkapcsolatok, ez mind a két országgal így van, és hát nagyon jó lenne, ha el tudnánk mozdulni gazdasági kapcsolatok fel, és igazából a legjobb, nyelvi nehézség nélküli kapcsolat a Kézdi lenne, de gazdasági kapcsolat a 25 év alatt nem jött létre – sorolta.

Sanok és Gyöngyös között már kezd kialakulni a gazdasági kapcsolat, egy lengyel borász vett Gyöngyöspatán pincészetet, és készít magyar bort, amit kint forgalmaz.

Dimény Attila, a kézdivásárhelyi múzeum igazgatója szerint Kézdivásárhely és Gyöngyös között a múzeumi kapcsolatok kiépítésére is szükség lenne.

– Kézdivásárhely és Gyöngyös között valóban 20 éves kapcsolat van, az iskolák, nyugdíjas klub, akár a hivatal közötti kapcsolat mondhatni 20 éve töretlen, viszont én úgy gondolom, a múzeum vezetőjeként, hogy például a múzeumi téren nincs kapcsolatunk, ezt talán lehetne fejleszteni, lehetne bővíteni, de egyébként ismeretség az van – részletezte.

Az együttműködés értékelése mellett, lehetőségük volt a vendégeknek különleges borokat is kóstolni.

– Meglepően finom és ízlik, minden eddig megkóstolt fajta, és nagyon örülünk annak, hogy megismerhettük ezt a klimatikus lehetőséget, ami Gyöngyös várost és környékét övezi. Mindent megteszünk azért, hogy lengyel barátaink között népszerűsítsük ezeket a finom környékbeli borokat. Ezt megígérhetem! – mondta dr. Piotr Uruski, Sanok alpolgármestere.

Vacsora előtt a pincesoron tettek látogatást a lengyel és erdélyi vendégek, valamint a hétvégi programokon is részt vehettek.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mesemondó - Pinocchio 2. rész
09:13
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Néptáncegyüttes - Kalocsai mars és friss részlet
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Fogadóóra 1. rész – közéleti magazin
10:02
Reklám
10:05
Fogadóóra 2. rész – közéleti magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
10:59
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Hit világa – vallási műsor
18:14
Sagittarius - Rejtett kincsek Magyarországon - Klip
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Sport7 1. rész – sport magazin
19:02
Reklám
19:05
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Márkus Liza és Gonda László koncertje
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság