Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Falurendet alkotott a tarnabodi önkormányzat, amelynek betartatásával elsősorban a közterületeket és az épített környezetet kívánják megóvni

Falurendet alkotott a tarnabodi önkormányzat, amelynek betartatásával elsősorban a közterületeket és az épített környezetet kívánják megóvni

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A képviselőtestület szerint így javul az ott lakók és a falun átutazók komfortérzete is. Az első ellenőrzés során 220 ingatlanból 21címre küldtek ki figyelmeztetést.

Az április elsejétől életre hívott falurend négy területet ölel fel: az épített környezet védelmét, a közmunkaprogramot, a hivatali munkarend átalakítását és a közterületek használatának rendjét. Egy falugyűlés során a lakosokkal is egyeztették a részleteket: például a közmunkásoknak reggelente józanul, kipihenten kell megjelenniük a munkahelyükön, a közmunka-felügyelőnek pedig ideje 70 százalékát a munkásaival kell töltenie. Minden porta előtt maximum 10 centiméterre nőhet a fű, és a vízelvezető árkokat is tisztán kell tartani –számolt be Pető Zoltán tarnabodi polgármester.

A faluképet egyelőre még meghatározzák a félig lerombolt házak – sokszor csak a tető hiányzik, hiszen az a legértékesebb építőanyag. Erre is kigondolták a megoldást: bontani csak engedéllyel szabad.

Az első ellenőrzés után 220 ingatlanból 21 ház tulajdonosa kapott figyelmeztető levelet. Ha nincs pozitív változás, a falurend értelmében a kiszabható pénzbírság mellett fél évig  nem választják be közmunkára az adott ház lakóit és addig lakásfenntartási támogatást, eseti és beiskolázási segélyt sem kaphatnak. A fő cél, hogy javuljon a település 800 lakójának komfortérzete, és eltűnjenek a romos épületek – ezeket adott esetben maga az önkormányzat is felvásárolná, megtisztított, üres telekként – tette hozzá Pető Zoltán.

Faragó Zoltán


Tovább az archívumra