Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Riadó! Hőség!

Riadó! Hőség!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Másodfokú hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos június 19-től  június 23-ig az ország egész területére. Különösen veszélyeztetettek az idősek és a gyermekek. 11 órától délután 4-ig aki teheti ne menjen a napra.

A jelenlegi készültségi fok azt jelenti, hogy a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon vagy eléri, vagy meghaladja a 25 fokot. A hármas fokozatú hőségriadó Magyarországon még nem volt: akkor lenne ez szükséges, ha várhatóan három vagy annál több egymást követő napon országosan 27 fok fölé emelkedne az átlaghőmérséklet.

A kánikulában a csecsemők, gyermekek, fiatalok, kismamák, idősek és betegek mellett veszélyeztetett csoportnak számítanak a fizikai dolgozók is. A mentők és a kórházak is felkészültek arra, hogy a következő napokban, a nagy melegben megszaporodhat a rosszullét miatt, a betegek száma. Mindenkit figyelmeztetnek, igyanak az átlagosnál több folyadékot, és hűvös helyen tartózkodjanak, ha lehetséges.

Gyöngyösön már a reggeli órákban is riasztották őket, egy idős néni lett rosszul. A hőségriadó miatt az áramszolgáltatók a légkondicionáló és hűtőberendezések fokozott használata ellenére nem számítanak áramkimaradásra. A városban folyamatosan járnak a locsolóautók, a parkokat és a köztereket pedig, állandóan öntözik. Tilos azonban a szökőkutakban fürödni, elsősorban a fertőzésveszély miatt. A vízhálózat képes biztosítani a vízfogyasztást, így vízkorlátozás sem várható.

A meteorológusok szerdára 30–35, csütörtökre 32–37 fokot jósolnak, így akár az évszázados melegrekord is megdőlhet.
Hliva Éva


Tovább az archívumra