Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szabadegyetem

Szabadegyetem

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Farkasmályi Szabadegyetemet szervezett a Societas Gyöngyösi Szervezete és a VAGY Közéleti Egyesület. A borkóstolóval egybekötött rendezvényen olyan aktuális témákban hallhattak előadásokat az érdeklődők, mint a bevándorlás, a menekülthelyzet és a drogpolitika. Az eseménnyel a két egyesület hagyományt szeretne teremteni.

Nyitottabbá kell válnia Magyarországnak a menekültekkel szemben – a bevándorlásról tartott előadást Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő a Farkasmályi Szabadegyetemen, amelyet a Societas Gyöngyösi Szervezete és a Változást Akarunk Gyöngyösön Közéleti Egyesület közösen szervezett. A rendezvény célja, hogy szakértők segítségével minél több információt kaphassanak az emberek az aktuális témákban.

– Ezeket az embereket nem lehet látni most a hivatalos médiában, mert ők más véleményen vannak, de mi fontosnak tartjuk, hogy Gyöngyösön, azoknak az embereknek, akiket ez a kérdés érdekel, ők megismerhessék ezt a szakértői véleményt is – fogalmazott Nagy Róbert, a VAGY elnöke.

Az érdeklődők a bevándorlásról, a menekülthelyzetről, a kivándorlásról és a drogpolitikáról hallhattak előadásokat. Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta: a bevándorlók nem közveszélyesek, hiszen a menekültek- ugyan nem ekkora mennyiségben,- de évek óta átjárnak országunkon.

A menekülthelyzettel kapcsolatban egy migránsokat segítő egyesület jogi tanácsadója tartott előadást, aki azt mondta: sok menekülttel találkozott személyesen, de általánosítani nem lehet. Minden ideérkező más és más, a legnagyobb gond pedig, hogy beskatulyázzák ezeket az embereket.

– A legtöbb konfliktusnak pont az egymás meg nem ismerése, vagy az egymástól való távolság, kommunikációs gátak ennek az okai, ezeknek a konfliktusoknak, és ezt fel lehet oldani – vélekedett Dr. Szabó Attila, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület jogi tanácsadója.

Farkasmályi Szabadegyetem lesz jövőre is, akkor augusztusban tartják meg az előadásokat.

– Mindig szeretnénk az aktuális problémákra reflektálni, ezért az előadókat is csak akkor fogjuk leszervezni – közölte Pelle Szabolcs, a Societas vezetője.

A szervezők szerint fontos, hogy több helyről tájékozódjunk az aktuális témákban, ezért is hívtak meg szakértőket Farkasmályba.


Tovább az archívumra