Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Számon tartva

Számon tartva

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Véget ért a Számon tartva című kiállítás a Szent Bertalan templom karzatán. A kommunizmus papi áldozatainak relikviáit bemutató utazó kiállítás 16. helyszíne volt Gyöngyös, ahol 4 hónap alatt minden várakozást felülmúló látogatottságot sikerült elérni.

A szervezők nagy sikerként könyvelik el, hogy éberen tudták tartani az emlékezetet, ráadásul új információkkal gazdagodtak az egykori gyöngyösi plébános, a kommunisták által meghurcolt Bozsik Pál sorsát illetően.

Bontják a kiállítást a Szent Bertalan templom karzatán. 4 hónapon át volt látható a kommunizmus papi áldozatairól megemlékező, Számon tartva című anyag ezen a helyen. 1500-an látták ez idő alatt, ennyien regisztráltak mint látogatók a kincstárban. Az itt látottak a legtöbb embert mélyen megérintették, mondja a kincstár munkatársa.

A kiállítást 2011 óta utaztatják. Mindenütt, ahol megjelennek, igyekeznek helyi vonatkozású papi személyeket is bemutatni. Számon tartják Bozsik Pált, az 1916 és 1932 között Gyöngyösön tevékenykedő plébánost is, akit 1951-ben a Grősz perben ítéltek el. Sajnos eddig tárgyi emlékanyagot vele kapcsolatban nem sikerült fellelni.

Prevoz Jánosné, a kiállítás egyik rendezője most a Mindszenti emlékiratok legújabb kiadásában érdekes adatokra bukkant Bozsik Pállal kapcsolatban. Ezek tisztázzák halálának körülményeit, illetve azt, hogy hol temették el.

A kiállítás gazdái szeretnék Bozsik Pál még élő rokonaival felvenni a kapcsolatot. Szívesen egészítenék ki az anyagot a plébános relikviáival. Most a Számon tartva kiállítás Berettyóújfaluba majd Szécsénybe utazik, de nincs kizárva, hogy egyszer visszatér, hisz a végleges helyszíne, mint mondják, akár Gyöngyös is lehetne.


Tovább az archívumra