Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Integrációs program

Integrációs program

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szakmai workshopot tartott a Türr István Képző és Kutató Intézet Miskolci Igazgatósága Gyöngyösön, ahol többek között a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa tartott előadást a monori cigánytelepen töltött munkájáról. A workshop kapcsolódik ahhoz a projekthez, amelyben a Türr István Intézet, a Máltai Szeretetszolgálat és gyöngyösi önkormányzat indított programot az Észak-nyugati városrészen élők megsegítésére.

Türr István Képző és Kutató Intézet Észak-magyarországi Igazgatósága, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, gyöngyösi önkormányzat, Heves Megyei Munkaügyi Központ. Négy konzorciumi partner, egy cél. Tavaly áprilisban indult a Gyöngyös Észak-nyugati városrészének közösségi integrációs programja és idén novemberben fejeződik be. A mintegy 150 millió forintos uniós támogatás a hátrányos helyzetben élőkön segít többek között oktatással. A képzéseken 60 fő vehetett részt.

– Négy képzést indítottunk, ebből az egyik a kerti munkás, ami OKJ-s végzettséget is biztosít a hallgatóink számára. Emellett még volt betonelemgyártó, kőműves és festő képzés, illetve hulladékválogató képzés, tehát próbáltunk a projekt keretében olyan szakmákat kiválasztani, amelyekkel talán később tényleg tudnak boldogulni – mondta Vitézné Jakab Enikő projektmenedzser.

Emellett szakemberek is közreműködtek a programban, fejlesztő-pedagógusok, pszichológusok, addiktológusok és védőnők segítenek a rászorulóknak. A program szakmai megvalósítója a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amely több hasonló projektben vesz részt.

– Van egy közösségi szolgáltatóházunk, és egy ugyanolyan Jelenlét program folyik itt, mint az ország 15 másik pontján a Szeretetszolgálat által – mondta Kiss Dávid programszervező.

A közösségi házról a Menház úti Tagóvoda vezetője is pozitívan nyilatkozott, hiszen a két intézmény jó kapcsolatban áll, és nagyban segítik egymás munkáját.

266_8227_01

– Olyan hasznos játékokat, elfoglaltságokat biztosít a gyermekek és a családok részére is, ami tulajdonképpen azt szolgálja, hogy a gyermekek ne kerüljenek veszélybe – vélekedett Langó Zoltánné tagóvoda-vezető.

Bár a projekt novemberben véget ér, a szolgáltatásokat továbbra is igényelhetik a durándai városrészen élők, ehhez az önkormányzat már korábban megszavazta a támogatást.


Tovább az archívumra