Ökonap

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ökonapnak adott otthont a Felsővárosi Általános Iskola. A programokat különböző korosztályoknak állították össze. A rendezvényen ugyanis az alsó és felső tagozatos diákok között több mint 300 óvodás is részt vett.

Édesség helyett több egészséges gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk. Kevesebb időt töltök bent a szobában, többet sportolok, gyakrabban járok a családommal kirándulni, kikapcsolódni. Óvjuk az iskola parkjának növényeit, takarékoskodunk az energiával.

Ezeket a vállalásokat minden Felsővárosi Általános Iskolás elsajátítja az intézménybe kerülés után. A város egyetlen öko-általános iskolájában 8 éve szerveznek Ökonapot, ahol a gyerekek játékos módon ismerkedhetnek a környezettudatossággal.

– Különlegességként említeném az előzetes feladatainkat, amelyekben például a felső tagozatosoknak az E számokkal kapcsolatos ismereteket adtuk ki, plakátot kellett készíteniük erről. Továbbá a megújuló energiaforrásokra helyeztük még a hangsúlyt – mondta Horváth Zoltánné igazgató.

Az iskola tanulói mellett 350 nagycsoportos óvodás is részt vett a rendezvényen. Az ehhez hasonló programokat az önkormányzat is szívesen támogatja.

– Ezek a gyerekek hatnak a szülőre is szerintem. Mert sokkal környezettudatosabban élnek, sokkal jobban odafigyelnek, rászólnak a szülőre. Ezt nem oda kell dobni, ne szemetelj, ezt szelektíven kell gyűjteni – mondta a polgármester.

Bár ezen a napon hivatalosan nem volt tanítás, az interaktív foglalkozásokon is sokat tanulhatnak a gyerekek.

– Nagyon örülünk, hogy erre a programra rendszerint meghívják az óvodás gyerekeket, fölkeltik az érdeklődésüket, a gyerekek betekintenek egy iskola életébe. Az általános iskolások pedig látják, hogy milyenek a kicsik és lesznek majd közös programjaik, és együtt fognak majd különböző dolgokat megtapasztalni, felfedezni – vélekedett Tóth Zoltánné, a tankerület vezetője.

A program támogatói szerint hasznos, ha a gyerekek személyes tapasztalatokon keresztül értik meg a környezetvédelem lényegét.

– Éppen most láttam reggel, hogy diákok hulladékot gyűjtöttek a Mátrában, konkrétan gumiabroncsokat. Ezek nagyon jó programok. Ilyenkor látják a gyermekek, hogy mit követnek el az emberek a természettel szemben és nagyon tanulságos, hogy a fiatalok hozzák rendbe – érvelt dr. Ördög István, Gyöngyös kulturális bizottságának elnöke.

A program célja tehát, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban megtanuljanak környezettudatosan élni. Az óvodában és iskolában tanultakat felnőtt korukban pedig már természetesnek fogják venni.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Ngorongoro kráter utolsó orrszarvúi - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Lisszabon
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Jázmin néptáncegyüttes gála
16:00
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
19:07
Reklám
19:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság