Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Takarítják a zsidó temetőt

Takarítják a zsidó temetőt

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elkezdődött a zsidó temető valószínűleg több éven át tartó felújítása. Első körben a temető elvadult növényzetét irtják ki, kijavítják a kőkerítés hibáit, újbejáratot készítenek és a temetőben való közlekedést segítendő, az emlékhelyekhez vezető kavicsos utat építenek. A gyöngyösi hitközség erre az évre 5 millió forintos állami támogatást nyert, a következő években újabb összegek érkezhetnek a munkálatok folytatására.

Eddig ismeretlen részek tárulnak fel a munkások keze nyomán. Ezen a helyen évtizedek óta nem irtották ki a bozótot, így fel sem lehetett mérni, hogy mennyi sír található itt. Pedig ezek a temető legrégibb sírjai: többségükben 120-130 évesek lehetnek.

Az elvadult növényzet kiirtása után először vált láthatóvá Bogdán Jónás sírja is. Az 1848-49-es szabadságharcban őrmesterként szolgáló Bogdán Jónás nyughelye a felsővárosi temetőben található Bogdány József sír mellett a másik 48-as sír Gyöngyösön. Ez Weisz Péter hitközségi elnök szerint már akár jövőre a március 15-i megemlékezésnek is helyszíne lehet. Annál is inkább, mivel minden most végzett munka a temető látogathatóságára és bemutathatóságára irányul. A menórás új vaskapu már elkészült, vele szemben egy emlékmű fog állni. Az új utakat is kijelölték, ezekre pár napon belül kőzúzalék kerül. Jövőre a holocaust emlékmű mögött pedig parkolót alakítanak ki.

Magyarország egyik legszebb és legnagyobb zsidó temetője a gyöngyösi, melybe 1803 óta temetkeztek. A gyöngyösiek joggal lehetnek büszkék erre a sírkertre, emelte ki Weisz Péter, hiszen a város történelmének aktív szereplői, szellemi és gazdasági életének felvirágoztatói voltak azok, akik itt nyugszanak.


Tovább az archívumra