Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szakmai nap

Szakmai nap

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Közösségellenes magatartások önkormányzati szabályozásairól tartottak szakmai napot a Városházán. A meghívott vendégek a gyöngyösi járásban működő önkormányzatok polgármesterei illetve jegyzői voltak. A szakmai napon a jelenlévők az alkotmánybíróság szakemberétől kaptak a helyi jogalkotásra vonatkozó javaslatokat.

Az Alkotmánybíróság a közelmúltban hozott olyan döntéseket, amelyek kihatással vannak a helyi önkormányzatok jogalkotására. Ebben kívánt a Gyöngyösi Járási Hivatal ezzel a szakmai tanácskozással a települések polgármestereinek, jegyzőinek segítséget nyújtani.

– A közelmúltban az Alkotmánybíróság hozott olyan döntéseket, amelyek kihatással vannak a helyi önkormányzatok jogalkotására. ugyanis lehetőségük van az önkormányzatoknak arra, hogy amit törvény nem szabályoz, de helyi szinten ez a közösségi együttélés szabályait sértő magatartásokhoz vezet azt szabályozzák az önkormányzatok – mondta dr. Bekecs Andrea, a járási hivatal vezetője.

Ilyenek lehetnek például az állattartással, a parkolással vagy akár a levegőtisztaság védelemmel foglalkozó rendeletek. A meghívott előadó Dr. Gyergyák Ferenc az Alkotmánybíróság főtanácsadója a saját példákon keresztül mutatta be a közösségellenes magatartások önkormányzati szabályozásának lehetőségeit.

– Az alaptörvény kimondja, hogy feladatkörébe az önkormányzat rendeletet alkothat, vagy törvényi felhatalmazás alapján, vagy az úgynevezett helyi közügyek kérdésében és kimondja azt is, hogy az önkormányzat rendelete nem lehet más jogszabállyal ellentétes – mondta.

2012 – ig az önkormányzatoknak joga volt helyi szabálysértési rendeletet alkotni, melyet később hatályon kívül helyeztek. De az önkormányzatoknak valahogy továbbra felügyelni kellene, hogy a településen a közösségi együttélés szabályai rendben működjenek.

– Azt kellene kitalálni és most ebben a folyamatban vagyunk, hogy ezt a közösségellenes magatartási helyi rendeletet milyen témákra tudjuk ráhúzni, ami tényleg egy széles közvéleményt érint, ami tényleg szembe megy a közösséggel. Na most ez egy nagyon vékony terület lesz, nem akarunk törvényellenesek lenni, de szabályokat szeretnénk hozni bizonyos élethelyzetekre – sorolta Hiesz György polgármester.

Most az egyszerűbb ügyekben a szabálysértések elbírálása a járási hivatal hatáskörébe tartozik, a szigorúbb ügyekben pedig a rendőrség jár el.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Luther Márton élete 6. – Kenyértörés - rajzfilm sorozat
09:15
Márkus Liza - Csak egy tánc volt
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:05
Reklám
10:07
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Malaysia 2. rész
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 7. – A lelkiösmeret szava - rajzfilm sorozat
18:15
Márkus Liza - Boldogság gyere haza
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság