Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szakmai nap

Szakmai nap

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Közösségellenes magatartások önkormányzati szabályozásairól tartottak szakmai napot a Városházán. A meghívott vendégek a gyöngyösi járásban működő önkormányzatok polgármesterei illetve jegyzői voltak. A szakmai napon a jelenlévők az alkotmánybíróság szakemberétől kaptak a helyi jogalkotásra vonatkozó javaslatokat.

Az Alkotmánybíróság a közelmúltban hozott olyan döntéseket, amelyek kihatással vannak a helyi önkormányzatok jogalkotására. Ebben kívánt a Gyöngyösi Járási Hivatal ezzel a szakmai tanácskozással a települések polgármestereinek, jegyzőinek segítséget nyújtani.

– A közelmúltban az Alkotmánybíróság hozott olyan döntéseket, amelyek kihatással vannak a helyi önkormányzatok jogalkotására. ugyanis lehetőségük van az önkormányzatoknak arra, hogy amit törvény nem szabályoz, de helyi szinten ez a közösségi együttélés szabályait sértő magatartásokhoz vezet azt szabályozzák az önkormányzatok – mondta dr. Bekecs Andrea, a járási hivatal vezetője.

Ilyenek lehetnek például az állattartással, a parkolással vagy akár a levegőtisztaság védelemmel foglalkozó rendeletek. A meghívott előadó Dr. Gyergyák Ferenc az Alkotmánybíróság főtanácsadója a saját példákon keresztül mutatta be a közösségellenes magatartások önkormányzati szabályozásának lehetőségeit.

– Az alaptörvény kimondja, hogy feladatkörébe az önkormányzat rendeletet alkothat, vagy törvényi felhatalmazás alapján, vagy az úgynevezett helyi közügyek kérdésében és kimondja azt is, hogy az önkormányzat rendelete nem lehet más jogszabállyal ellentétes – mondta.

2012 – ig az önkormányzatoknak joga volt helyi szabálysértési rendeletet alkotni, melyet később hatályon kívül helyeztek. De az önkormányzatoknak valahogy továbbra felügyelni kellene, hogy a településen a közösségi együttélés szabályai rendben működjenek.

– Azt kellene kitalálni és most ebben a folyamatban vagyunk, hogy ezt a közösségellenes magatartási helyi rendeletet milyen témákra tudjuk ráhúzni, ami tényleg egy széles közvéleményt érint, ami tényleg szembe megy a közösséggel. Na most ez egy nagyon vékony terület lesz, nem akarunk törvényellenesek lenni, de szabályokat szeretnénk hozni bizonyos élethelyzetekre – sorolta Hiesz György polgármester.

Most az egyszerűbb ügyekben a szabálysértések elbírálása a járási hivatal hatáskörébe tartozik, a szigorúbb ügyekben pedig a rendőrség jár el.


Tovább az archívumra