Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kiss Lajosra emlékeztek

Kiss Lajosra emlékeztek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Halálának huszadik évfordulóján Kiss Lajosra emlékeztek a Berze Nagy János Gimnáziumban. Az intézmény egykori tanárának nevét országszerte ismerték és ismerik szakmai munkásságának köszönhetően. A gimnázium pedagógusai pedig sokat tesznek annak érdekében, hogy ez a jövőben se legyen másként.

Együtt emlékezett a család, az egykori kollégák és tanítványok, valamint a Berze Nagy János Gimnázium jelenlegi diákjai Kiss Lajosra. A tanárok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tanulók megismerjék a gimnázium egyik legjelentősebb pedagógusának munkásságát és hozzá hasonlóan népszerűsítsék a természettudományos tárgyakat.

– Ennek a jegyében vágtunk bele a Berzelabba, ami azt gondolom, hogy nagyon fontos dolog, hiszen Kiss Lajos tanár úrnak nagyon fontos célja volt, hogy már az általános iskolásokat megragadja a fizikának, kémiának. Szakköröket tartott nyolcadikos diákoknak és most ezt tesszük mi a Berzelab keretében is – mondta 315_1174_01

04:54-05:14 – dr. Kissné Császár Erzsébet, a gumnázium tanára.

Juhász Nagy Ágnes jól ismerte Kiss Lajost. Olyan országos természetismereti vetélkedőket szerveztek közösen, mint az Értem a természetet és a ma is évente megrendezett Bugát Pál Természettudományi Vetélkedő.

– Országosan őt megismerték. Nem csak az oktatási tevékenysége során, hanem ő részt vett egy nagy akadémiai kísérletben, 1976-1982 között, ez volt a természettudományi tantárgyak integrált oktatása. Ebbe ő Marx György akadémikus mellett egy nagyon komoly szerepet töltött be. Ez által őt a középiskolák megismerték. És megismerték azt a tudást, amivel ő rendelkezett – fogalmazott.

A megemlékezésen beszédet mondott Czinder Péter is, aki nem csak kollégaként ismerhette Kiss Lajost.

– Bennem azonban, aki pedagógus csemeteként ismerhettem Kiss Lajost, mert hogy édesanyám is itt tanított, majd általános iskolás koromban jártam szakkörére, gimnáziumi éveim alatt tanított fizikából, mi több tagja voltam az általa vezetett természetjáró szakkörnek, aztán kollégája lehettem. Nem elsősorban a szakmájáért lelkesedő fizikatanár ötlik fel a neve hallatán. Jó ember, következésképen jó tanár volt, aki megtalálta az igazi, egyetlen helyét az életben, mégpedig a diákok között – mondta az igazgató.

A megemlékezésen részt vevők Kiss Lajos egykori tanítványa, Dr. Szillási Zoltán atomfizikus és a modern technika segítségével virtuális sétát tehettek a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumában, a CERN-ben.


Tovább az archívumra