Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Váradók napja

Váradók napja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Véradók Napja alkalmából ünnepséget tartottak a Mátra Művelődési Központban, melyen többszörös véradókat kitüntettek ki, megköszönve önzetlen segítségüket. Az ünnepségen egy 123-szoros véradót egy szoborral jutalmaztak.

November 27-e a Véradók Napja Magyarországon. A jeles napot a Magyar Vöröskereszt jóvoltából, 1988 óta ünnepeljük hazánkban. Gyöngyösön évek óta hagyomány már az önzetlen segítők köszöntése, így az idén is ünnepséget rendeztek a Mátra Művelőséi Központban.

– Több mint 20 évvel ezelőtt kezdeményezte a Vöröskereszt, ezzel is a társadalmi megbecsülést kifejezve azok felé, akik névtelenül próbálnak a betegeknek segíteni. Az előző időszakokban és a következő hetekben is lesz ilyen rendezvény. A gyöngyösi terület az egyik legnagyobb vérvételi terület, pontosabban a második Heves megyében, ami azt jelenti, hogy közel 5000 donor megjelenéséről beszélünk – sorolta Gortva József.

Gortva József, a Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezetének igazgatója több mint 23 éve tevékenykedik ezen a területen. Azt mondja, jelenleg a megyében, a véradóknak köszönhetően, több vér áll rendelkezésre, mint amennyi a 3 kórházban fekvő betegek gyógyításához szükséges, ennek ellenére vannak olyan időszakok, amikor kevesebben mennek el véradásra, ezért is jelentős ez a nap.

Az eseményen köszöntőt mondott a város polgármestere is, aki szerint az önkéntesség csúcsa a véradás.

– Benne van a felebaráti szeretet, a szolidaritás, a másért érzett felelősség, és hát azok az emberek, akik önként, évente többször is szúratják magukat és leadnak ilyen 4,5 – 5 dl vért, az egy nagyon megbecsülendő feladat – fogalmazott.

„Nem az a fontos, hogy hányszor adunk életünk során vért, hanem az, hogy megszületik bennünk a segíteni akarás” – hangsúlyozta dr. Kalász László, a Magyar Vöröskereszt országos vezetőségének tagja ünnepi beszédében.

Az eseményen a többszörös véradók elismerésben részesültek, Szabó György 123-szoros véradót Berta Dánielné szobrával ajándékozták meg.

Több társadalmi folyamat is negatívan érintette a véradó mozgalmat, így például az, hogy sokan távoztak külföldre- hangzott el az ünnepségen. Ennek ellenére a szervezők célja továbbra is az, hogy minél több fiatalt toborozzanak.


Tovább az archívumra