Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Változások az új évben

Változások az új évben

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

2016 a változások éve lesz. Nő a családi adókedvezmény, csökken a lakásépítés áfája, emelkedik a nyugdíj, a személyi jövedelemadó kulcsa 15 százalékra csökken, egyszerűbb lesz az adóbevallás, olcsóbb lesz a disznóhús. Ezenkívül hatályba lépett a közigazgatási bürokráciacsökkentésről elfogadott törvénycsomag, ingyenessé vált több igazgatási eljárás, valamint több ponton módosult a szabálysértési törvény is.

2016-ban az egyik legtöbb embert érintő változás a személyi jövedelemadó csökkenése. Az eddigi 16 százalékos kulcs 15 százalékra mérséklődik. A módosítás csaknem 4,5 millió emberre terjed ki, átlagosan 30 ezer forinttal maradhat több pénz a tárcákban.

A nyugellátások és több más ellátás összege 1,6 százalékkal magasabb januártól. Az emelés több mint húsz járandóságot érint.

Január 1-től jelentősen változnak a családi adókedvezmény szabályai.

A lakásépítés áfája várhatóan 27 százalékról 5 százalékra csökken a következő négy évben, azért, hogy nőjön az építkezési kedv. Csupán négy évre korlátozza a lakásáfa csökkentését a kormányzat, de csak az új lakások építésénél, a végső árban lehet alkalmazni az öt százalékos kulcsot.

Egyszerűbb lesz az adóbevallás. Az úgynevezett bevallási nyilatkozattal azok élhetnek, akik kizárólag a munkáltatójuktól szerzik jövedelmüket és nem vesznek igénybe semmilyen kedvezményt.

Az egészségügyi dolgozók életkörülményeinek javítása érdekében 2016. január 1-jétől törvényi szinten kerül szabályozásra a „mozgóbér” elemeknek mint például az ügyeleti díj, készenléti díj, a béremelés során megemelt alapilletményhez történő igazítása.

Átlagosan 5 százalékkal emelkedett a rendvédelmi dolgozók bére. A felsőoktatásban három lépcsőben a teljes oktatói-kutatói kör bére is növekedett, idén januártól, 15 százalékkal.

Több ponton módosult a szabálysértési törvény. Az új vadászati törvény több rendelkezése is már január 1-jén életbe lépett. Új tűzvédelmi szabályokat vezettek be elsejétől, amelyek vonatkoznak a társasházakra is. Illetve megszűnik több okmány eljárási és járulék díja is.

És végezetül olcsóbb lesz a disznóhús is, az eddigi 27 százalékról ugyanis 5 százalékra csökken a házi sertéshús áfája. Ez csak a tőkehúsra vonatkozik, vagyis az étteremben elfogyasztott sertéspörköltet a jövőben is 27 százalékos áfa terheli.


Tovább az archívumra