Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Többen kérnek segítséget

Többen kérnek segítséget

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tavaly év végén az orvosok és telefonos lelki szolgálatok felkészültek a kritikus helyzetekre, és az összegzésből kiderül, rengetegen fordultak szakemberhez. A legtöbb ember számára a december az év legboldogabb időszaka, mások életében azonban ez egy kritikus hónap, hiszen a közelgő ünnep gondolata felerősíti szomorúságukat, ez pedig akár öngyilkossági gondolatokhoz is vezetheti őket.

– Tavaly először, 2000 fő alá csökkent azoknak a száma, akik önkezükkel véget vetettek az életüknek, ami egyfelől persze örvendetes, másfelől pedig dermesztően és katasztrofálisan nagy számról van szó – ezt még tavaly ősszel mondta Schanda Tamás János, helyettes államtitkár az Öngyilkosság Megelőzésének Világnapja alkalmából megtartott rendezvényen.

Az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, hogy egyre többen fordulnak szakemberhez, amely a karácsonyi időszakban hatványozottan megmutatkozik. Az ünnepi hangulat még mélyebb gödörbe taszítja a negatív gondolatokkal küzdő személyeket.

Klézli Andrea pszichológus azt mondja, tavaly decemberben kritikus volt a helyzet, rengetegen kértek tőle segítséget, fiatalok és idősebbek egyaránt.

– Nagyon sokan vannak mély depresszióban, vagy szomorúságban és sajnos nagyon sokan fordultak azzal, hogy csak azt az egy kiutat találják, hogy ha bármi olyat tesznek magukkal, ami halált, elmúlást okozhat – részletezte.

A magányos emberek különböző problémákkal keresik fel a hozzáértőket, vannak, akik szoronganak az ünneptől, mások pedig anyagi helyzetük miatt frusztráltak. A pszichológus szerint nem elég ilyenkor, egyszeri alkalommal szakemberhez fordulni.

– Nem lehet egy pár percben azt mondani, illetve elintézni azt a dolgot, hogy „majd jobban leszel, és ne tedd meg”, hiszen az a tapasztalatom, hogy egy-egy olyan ember, akinek tényleg ilyen depressziója van, vagy annyira mély szomorúságban van, hát nyilván azért nagyon hosszú idő ebből kijönni – hangsúlyozta a pszichológus.

Akadnak olyanok, akiknél a krízis helyzet az ünnepek végeztével lecseng, sokaknál viszont felerősödik. Pozitív változás, hogy a lelki elsősegély telefonszolgálatokat egyre többen keresik meg, 2014-ben másfélszeresére nőt a betelefonálók száma.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Luther Márton élete 1. – Miből lesz a cserebogár? - rajzfilm sorozat
09:15
Molnár Dániel - Maradj velem
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:05
Reklám
10:07
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
11:11
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 2. – Szópárbajok - rajzfilm sorozat
18:15
Molnár Dániel - Édesanyám
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság