Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Többen kérnek segítséget

Többen kérnek segítséget

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tavaly év végén az orvosok és telefonos lelki szolgálatok felkészültek a kritikus helyzetekre, és az összegzésből kiderül, rengetegen fordultak szakemberhez. A legtöbb ember számára a december az év legboldogabb időszaka, mások életében azonban ez egy kritikus hónap, hiszen a közelgő ünnep gondolata felerősíti szomorúságukat, ez pedig akár öngyilkossági gondolatokhoz is vezetheti őket.

– Tavaly először, 2000 fő alá csökkent azoknak a száma, akik önkezükkel véget vetettek az életüknek, ami egyfelől persze örvendetes, másfelől pedig dermesztően és katasztrofálisan nagy számról van szó – ezt még tavaly ősszel mondta Schanda Tamás János, helyettes államtitkár az Öngyilkosság Megelőzésének Világnapja alkalmából megtartott rendezvényen.

Az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, hogy egyre többen fordulnak szakemberhez, amely a karácsonyi időszakban hatványozottan megmutatkozik. Az ünnepi hangulat még mélyebb gödörbe taszítja a negatív gondolatokkal küzdő személyeket.

Klézli Andrea pszichológus azt mondja, tavaly decemberben kritikus volt a helyzet, rengetegen kértek tőle segítséget, fiatalok és idősebbek egyaránt.

– Nagyon sokan vannak mély depresszióban, vagy szomorúságban és sajnos nagyon sokan fordultak azzal, hogy csak azt az egy kiutat találják, hogy ha bármi olyat tesznek magukkal, ami halált, elmúlást okozhat – részletezte.

A magányos emberek különböző problémákkal keresik fel a hozzáértőket, vannak, akik szoronganak az ünneptől, mások pedig anyagi helyzetük miatt frusztráltak. A pszichológus szerint nem elég ilyenkor, egyszeri alkalommal szakemberhez fordulni.

– Nem lehet egy pár percben azt mondani, illetve elintézni azt a dolgot, hogy „majd jobban leszel, és ne tedd meg”, hiszen az a tapasztalatom, hogy egy-egy olyan ember, akinek tényleg ilyen depressziója van, vagy annyira mély szomorúságban van, hát nyilván azért nagyon hosszú idő ebből kijönni – hangsúlyozta a pszichológus.

Akadnak olyanok, akiknél a krízis helyzet az ünnepek végeztével lecseng, sokaknál viszont felerősödik. Pozitív változás, hogy a lelki elsősegély telefonszolgálatokat egyre többen keresik meg, 2014-ben másfélszeresére nőt a betelefonálók száma.


Tovább az archívumra