Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kisfilmek a KRESZ-vizsgán

Kisfilmek a KRESZ-vizsgán

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jogosítvány megszerzésére készülők figyelem! Januártól mozgóképes kérdésekkel bővül a KRESZ-vizsga. A néhány másodperces filmek valóságos közlekedési helyzeteket mutatnak be, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy felkészültebbek legyenek az autóvezetők a forgalomban, a jövőben. További változás, hogy csökkenthető lesz a jogosítványhoz kapcsolódó fekete pontok száma.

Tíz másodperces kisfilm, amely 1 perc alatt többször is lejátszható – mostantól ilyen animációkkal megjelenített forgalmi szituációkat is értékelniük kell a vizsgázóknak. Minderre azért volt szükség, hogy nagymértékben javuljon a közlekedésbiztonság, a közlekedési kultúra – mondja a szakértő.

Ezzel a változással ettől az évtől már számolniuk kell a jogosítványra készülőknek.

– A rendelkezésre álló idő maradt az egy perc, tehát a 60 másodperc, viszont ezen belül kell neki lejátszani egy olyan videót, rövid kis filmet, ami közelíti az életszerű helyzetet és ezután 60 másodpercen belül még erre meg is kell, adja a helyes választ. Többszöri lejátszási lehetőség van, de ez a 10 másodperc mindig a gondolkodási idő terhére csökken – részletezte Kispál Zsolt szakoktató.

További autósokat érintő módosítás, hogy csökkenthető lesz az úgynevezett fekete pontok száma, utánképzéssel.

– Egy ember egy évben egyetlen egyszer vehet részt ilyen utánképzésen, és a büntetőpontoknak a maximuma az a 18, ami azt jelenti, hogy ha valakinek sajnos ez kigyűlik, akkor jogosítvány bevonással jár. De a 13 pontot említeném – mert ezt húzták meg határvonalnak – hogy akinek 13 pont alatt van a büntetőpontjainak száma, akkor egy utánképzéssel 9-et tud ebből csökkenteni, aki viszont már 13 fölött van, az azt jelenti, hogy csak 6-ot tud ezzel csökkenteni – mondta el a szakoktató.

Érdemes azt is tudni, hogy ha a pontok 3 évig nem érik el a 18-at, akkor automatikusan törlésre kerülnek.

Kispál Zsolt iskolavezető azt mondja, folyamatosan készítik fel a jelentkezőket a változásokra. Januárban a megszokottnál is többen akarnak jogosítványt szerezni, aminek az oktatók külön örülnek, hiszen mint mondják, télen sokkal jobb megtanulni a vezetéstechnikát, mint a nyári időszakban.


Tovább az archívumra