Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A szolgáltató bíróságokért

A szolgáltató bíróságokért

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jelentős sikereket ért el az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett „Szolgáltató Bíróságokért!” című tízpontos program. Ennek célja az időszerű és elhúzódó ügyek számának csökkentése, az ügyfél elégedettség és az ítélkezés hatékonyságának növelése. A megyei bíróságokon a program eredményeképpen 2015 júniusa óta közel 13%-kal csökkent a két éven túli ügyek aránya. A program a jövőben is folytatódik.

Országosan több mint 7 százalékkal csökkent a bíróságok két éven túli ügyeinek száma három hónap alatt az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett „Szolgáltató Bíróságokért!” elnevezésű program eredményeképpen. Ennek célja, hogy elégedettebbek legyenek az ügyfelek, erősödjön a bíróságok iránti bizalom, valamint csökkenjen a két éven túli ügyek száma. Az intézkedések után országosan rövid időn belül 7000 elhúzódó ügyet fejeztek be, de megyénkben is jelentős sikereket értek el.

– Amikor elindult a program, akkor az összes ügyhöz viszonyítva 5,28 százalék volt a két éven túli ügyek aránya, ez december 31. napjára több mint 12 százalékkal csökkent – mondta dr. Snellenpelger Judit, az Egri Törvényszék sajtószóvivője.

A Gyöngyösi Járásbíróságon jelenleg 22 két éven túl húzódó ügy van folyamatban, ez is jelentősen lecsökkent tavaly június óta. Ezzel együtt az egri törvényszék országos viszonylatban a 4. helyen áll azon bíróságok rangsorában, ahol a legnagyobb százalékban csökkentették a két éven túli ügyek számát. Azt azonban, hogy a korábbi években megnőtt az elhúzódó ügyek száma, sok tényező okozta.

A program ezzel nem ért véget, a következő negyedévben várhatóan még nagyobb arányban fog csökkenni a hosszú pertartalmú ügyek száma az ügyfelek megelégedésére.


Tovább az archívumra