Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Örömeink, veszteségeink

Örömeink, veszteségeink

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

„Örömeink, veszteségeink Jézussal” címmel előadást tartott dr. Csókay András idegsebész, agykutató a Kolping Házban. Az ismeretterjesztő prezentáció a Testi-lelki egészségünk elnevezésű sorozat második része volt, melyet a Gyöngyösi Kolping Család Egyesület minden évben elindít. A főorvos arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a fizikai egészségünk megőrzése a lelki megnyugvással, és a stresszes életmód elkerülésével érhető el.

– Ha az ember rátalál a legmélyebb valóságára, akkor nem számít, hogy öröm, vagy veszteség éri. A lélek nyugodtsága a legfontosabb, hiszen akkor fizikailag is jobban leszünk – dr. Csókay András szerint mindennek ez az alapja, és személyes tapasztalatain keresztül át is adta ezt a közönségnek, a Kolping Házban megrendezett előadása során.

– A helyes életrend, az mind onnan mélyről jön, az ép lélekből. Amellett ott van egy olyan belső béke, nyugodtság, ami aztán nagyon stresszmentessé teszi az embernek az életét, és a stresszmentesség az pedig mozgósítja az immunrendszert, keringési betegségeket is lecsökkenti – sorolta.

Valamint a pánik előfordulását és a balesetek számát is lecsökkenti a stresszmentesség, ugyanis a stressz és annak megélése 95 százalékban hozzájárul az elhalálozásokhoz.

Hogy tudjuk-e kezelni, megfékezni, tud-e ez termőtalajjá válni bennünk, vagy tönkretesz minket, az rajtunk áll, és ez örömökben és bajokban is így van – hangsúlyozta a főorvos, aki ezt is elárulta, hogy az ő életében hogyan köszönt vissza mindez.

– Ami a legélesebb tulajdonképpen, amit nagyon nehéz felfogni, de még az embernek, hogy ha a nagyon-nagyon szeretett kisfia meghal, még abból is termőtalaj fakad. Az által is közelebb tud jutni az ember önmagához, Istenhez, és az emberekhez, és ez ez által boldogságot tud kisugározni és önmaga is boldogabb lesz. Ez egy nagyon paradox dolog – vélekedett.

El kell érnünk az életünk során, hogy a veszteségeink pozitívummá váljanak, hiszen sokszor nem akarunk szembesülni a negatív dolgokkal, a sérelmekkel, vagy az örökletes hajlamainkkal.


Tovább az archívumra