Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Árvízvédelmi készültség

Árvízvédelmi készültség

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kritikus szintre emelkedett a Tarna szintje tegnap a több órás esőzés hatására, amely főként Parád és környékén okozott gondot, de Tarnaméra, és Tarnazsadány közelében is elővigyázatosnak kellett lenni.

A szakemberek szerint hamarosan levonulnak az áradások, ugyanakkor a napokban még kialakulhatnak futó záporok a térségünkben, és jövő hét elejére is jelentős mennyiségű csapadékot jósolnak.

Ezek a képek még tegnap készültek – a Mátrából, a tegnapi esőzések hatására, hatalmas mennyiségű csapadék érkezett, amely megduzzasztotta a Gyöngyös patakot.

Ez pedig már a Majzik, és Tarna-patak, ma délelőtt már mindkét vízfolyam szintje apadni kezdett. A Tarna legkisebb, eddig mért vízállása 26 centiméter, jelenleg pedig mintegy 400 centiméter, ezért harmadfokú árvízvédelmi riasztást rendeltek el.

– Az egész vízgyűjtő területen átlagosan egy 30 milliméternyi csapadék hullott, ez helyi átlag, de előfordult az 56-58 milliméteres csapadék mennyiség is Parád térségében. Ez gyakorlatilag egy árhullámot indított el a Tarnán, ami elég jelentős árhullámot jelent, harmadfok feletti árvízvédelmi készültség van jelenleg is elrendelve – mondta Szlatinszky Zoltán, a vízügyi igazgatóság szakaszmérnökség-vezetője.

A megáradt vizek mellett, a leszakadt ágak és kidőlt fák is nagy gondot okoztak, így országszerte több mint száz helyszínen volt szükség a tűzoltók munkájára.

Ha az árhullámoknak nem lesz utánpótlása, a szakemberek szerint rövidesen levonulnak az áradások. A mai időjáráshoz képest, pénteken a nap második felétől, újra több felé kialakulhat eső, amely folytatódik a hétvégén is. Erre már felkészültek a szakemberek.

– Követjük a hidrometeorológiai előrejelzéseket, felkészültünk a következő árhullám érkezésére, reméljük azt, hogy a tegnap lehullott csapadék, jelentős mértékben le tud vonulni a vízfolyásainkon, hiszen minél kisebb mederteltségre érkezik ár a következő árhullám, annál könnyebben tudjuk ezt levezetni – részletezte a szakember.

Jövő hét elején több hullámban újabb és újabb csapadékmező éri el hazánkat, így többfelé jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás a gyakran szeles időben, időnként egy-egy zivatar is kialakulhat. Folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő.


Tovább az archívumra