Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nem mentek suliba

Nem mentek suliba

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A közoktatással elégedetlen szülők és diákok tiltakoztak ma, országszerte –az előzetes adatok szerint- több mint 40 ezren nem voltak ma iskolába. A „nem leszek suliba” elnevezésű akciót egy szegedi anyuka indította el, de hamar széleskörű támogatást kapott a mozgalom. Az otthon maradt diákok hiányzását a szülők igazolják, ám a tanórákat mindenhol megtartották. Több gyöngyösi iskolából is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy jóval kevesebben voltak ma az órákon, mint egy átlagos napon.

Üres a tanári a Berze Nagy János Gimnáziumban, mindenki tanít, azonban az átlagosnál kevesebb a diák a tanórákon. Ma, a pedagógusok után, a szülők és a gyermekek is tiltakoznak a közoktatás jelenlegi helyzetével kapcsolatban. A „nem leszek suliban” elnevezésű akcióban városunkban is több részt vesznek, ezért volt olyan óra, amelyet a pedagógusok egy, vagy két diáknak tartották meg.

– Most jöttem ki a saját órámról egy pár perccel ezelőtt, ezen húsz diák lett volna hivatalos, influenza, egyebek miatt, eleve számítottam négy-öt hiányzóra, hát összesen ketten voltak jelen, ami azt jelenti, hogy ez egy kicsit másról is szól, mint a járványról – mondta el Czinder Péter igazgató.

Hozzátette: megértik a távolmaradók indokát, de a témában az iskola nem kíván állást foglalni. A szülők összesen három napot igazolhatnak le gyermekük számára, de aki ma távol maradt, a mai tanórai anyagot be kell pótolnia. Mivel azonban tanóra nem maradt el, a tanítási napot nem kell bepótolnia az iskoláknak.

Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkár kézjegyével ellátott levelet is kaptak az iskolák, amelyben az áll, hogy jelen esetben rendkívüli szünet elrendelésére vonatkozó körülmény nem áll fenn, tehát az órákat meg kell tartani, viszont a szülők a házirendben foglaltak szerint igazolhatják gyermekük távolmaradását.

Gyöngyösön is szép számmal akadnak olyan szülők, akik leigazolják a mai napjukat gyermekeiknek. Egy nézőnk, aki azt kérte, ne mutassuk az arcát, azonnal csatlakozott a mozgalomhoz.

– Egyetértek a pedagógusok követeléseivel, másrészt azért, mert magam is pedagógus vagyok több mint húsz éve, és látom, hogy a gyerekek terhelése milyen nagymértékben növekszik, és hogy mennyire mentálisan is igénybe veszi őket. Saját gyerekeimen is látom, meg hát a tanítványaimon is – sorolta.

Az egyik közösségi oldalon, több mint 34 ezer diák jelezte, hogy nem volt ma iskolába. Ezen az oldalon azt írják, hogy amíg nem változik az oktatási rendszer, további akciókat is hirdetnek. Ami már biztos, hogy március 15-én ismét demonstrációt tartanak az oktatásban részt vevők.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Ngorongoro kráter utolsó orrszarvúi - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Lisszabon
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Jázmin néptáncegyüttes gála
16:00
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
19:07
Reklám
19:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság