Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Székelymenet

Székelymenet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szimpátiatüntetést tartott a székelyföldi autonómiáért a Jobbik gyöngyösi szervezete. A városban második alkalommal megrendezett székelymeneten a résztvevők egy több tíz méter hosszú Székely zászlóval vonultak végig a belvároson, majd a polgármesteri hivatal előtt egy petíciót kívántak átadni a polgármesternek, amelyben kifejezik szolidaritásukat a székelyekért.

Több tucat szimpatizáns gyűlt össze a Huszárszobornál, hogy városunkban is felhívják a figyelmet a székely autonómiára. A Jobbik gyöngyösi szervezete már második alkalommal csatlakozott a székelymenethez.

– Kettőezer-tizenhárom március 10-én szervezték meg először Marosvásárhelyen a székely szabadság napját a Posta réten. Azokra a székely vértanúkra emlékeznek ezen a napon, akik próbálták az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc lángját újra fellobbantani. Ez az emléknap lett a székely autonómiatörekvések egyik legnagyobb emléknapja – mondta Bús Árpád Zsolt önkormányzati képviselő.

Bús Árpád Zsolt elmondta- ezen a napon megemlékeznek arról is, hogy tavaly Dorin Florea Marosvásárhely polgármestere betiltotta a rendezvényt.

– Ekkor 18 városban szervezték meg azt a szimpátiatüntetést, amelyet ma itt másodjára szervezünk meg Gyöngyösön, tehát már tavalyi évben is csatlakoztunk. Fontosnak érezzük, annál is inkább, mert Kézdivásárhely testvérvárosaként Gyöngyösnek ki kell nyilvánítani azt, hogy támogatja székely testvéreink autonómiatörekvéseit – sorolta.

A tüntetők egy több tíz méter hosszú székely zászlóval vonultak a belvároson át a polgármesteri hivatalhoz, ahol egy székely autonómiatörekvéseket támogató petíciót kívántak átnyújtani a polgármesternek. A petícióban kiállnak a terrorizmus vádjával Bukarestben előzetes letartóztatásban lévő kézdivásárhelyi Beke István és Szőcs Zoltán mellett is.

– Ezt a petíciót többen ellátták aláírásukkal és reményeink szerint, meg van beszélve, polgármester úr fogja átvenni a rendezvény végén tőlünk. Ugyanis ő, mint a testvérvárosi küldöttség vezetője március 15-én kiutazik Kézdivásárhelyre és akkor személyesen át tudja adni a polgármester úrnak – mondta Kovács Zoltán önkormányzati képviselő.

A petíciót a polgármester nem tudta átvenni, de a szervezők bíznak abban, hogy az így is eljut Székelyföldre és bíznak abban is, hogy egy jó szomszédi viszony mellett Magyarország határozottan tudja képviselni a külhoni magyarok érdekeit.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet) 5.
10:05
Reklám
10:08
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A tulipánná változott királyfi
18:08
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
18:18
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:08
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Egyiptom 1. rész
20:12
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság