Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Véd a VÉDA – április 5-től figyelnek a kamerák

Véd a VÉDA – április 5-től figyelnek a kamerák

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Autósok figyelem! Április 5-től élesítik be a VÉDA- rendszert. A frissen telepített új traffipaxok segítségével a szabálytalanul közlekedők arra számíthatnak, hogy ha vétenek, később megkapják majd a büntetésről szóló csekket. Az Országos Rendőr-főkapitányság elsődleges célja az új rendszerrel, hogy az eddigieknél jóval kevesebb baleset történjen az utakon.

Itt, a Róbert Károly úton található a fixen telepített traffipax, Gyöngyösön. Ez ugyan még nem éles – noha tesztüzem már volt korábban – április elejétől azonban nem árt jobban odafigyelni az utakon közlekedőknek, ugyanis a rendszert április 5-től élesítik.

A rendőrség egy térképen jelölve, részletesen közzétette az országban azt a 134 helyszínt, ahol a 365 fix traffipaxot felszerelték.

– Ez a rendszer attól különleges és a világon egyedülálló, hogy nagyon sok féle közlekedési szabály megtartását képes ellenőrizni. Ezek közül talán a legfontosabb ugye a sebességmérési-funkció, de képes a piros jelzésen történő áthaladást felismerni, a vasúti átjáró tilos jelzésén történő áthaladást, a leálló sáv használatát, az autóbusz forgalmi sáv használatát, kötelező haladási irány megszegését, a behajtási tilalom megszegését – mondta Óberling József rendőrségi főtanácsos, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője.

A biztonsági öv viselését is képes ellenőrizni ez a rendszer, valamint azt is, hogy például a járműre a kötelező biztosítást megfizették-e.

Kispál Zsolt autósiskola-vezető szerint nem véletlenül helyezték Gyöngyösön erre az útszakaszra a fix traffipaxot.

– Azért tették ide, mert ez a helyszín pontosan kettő olyan lámpa között van, ahol eddig is nagyon gyakran áthajtottak az emberek a piros jelzésen – vélekedett.

Az Országos Rendőr-főkapitányság elsődleges célja, hogy az eddigieknél jóval kevesebb baleset történjen az utakon.

– Magyarország az Unió tagjaként vállalta, hogy 2020-ig felére csökkenti a baleseti áldozatok számát a közutakon a 2010 évi adatokhoz képest, és Magyarország ennek érdekében komoly lépésekre szánta el magát, ennek keretében került ez az automatikus forgalom-felügyeleti rendszer kiépítésre – fogalmazott a rendőrségi főtanácsos.

A rendszertől azt várják, hogy a közlekedők nagyobb szabálytisztelettel közlekednek majd, és kevesebb lesz a közutakon a konfliktus helyzet is.


Tovább az archívumra