Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vödörrel locsoltak

Vödörrel locsoltak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hosszú évtizedes hagyományt ápolva az idei húsvét hétfőn is locsolkodtak Gyöngyösön a Vidróczki Néptáncegyüttes férfi táncosai. A szokásoknak megfelelően vödörrel és vízzel érkeztek a lányos házakhoz, akik népviseletben várták a locsolkodókat és a nagy adag víznek köszönhetően idén biztosan nem hervadnak el.

Húsvét hétfőn ismét énekszóval érkeztek a vidróczkis férfiak az együttes lánytagjaihoz, hogy tovább ápolják az eltűnőben lévő locsolkodás hagyományát. A szokásoknak megfelelően idén is vödörrel, vízzel és verssel készültek a locsolkodásra.

A vers után pedig a hűvös idő ellenére jó adag vizet kaptak a lányok a nyakukba, így már biztosan nem hervadnak el jövő húsvétig.

– A víz nagyon hideg volt, reménykedtünk a jó időben, mert azt ígérték, hogy 25 fok lesz, de hát ez nem jött össze, úgyhogy a hideg víz most nagyon rosszul esett, de hát ki kell bírni, megszépülünk tőle. A fiúkat pedig nagyon sok süteménnyel, sonkával, szendviccsel vártuk és hát nyilván pálinkával, sörrel, borral, most egy picit többel is, mert hozzánk jöttek elsőre, úgyhogy gondoltuk, hogy megalapozzuk a hangulatukat – mondta Domoszlai Zsófia.

A locsolkodás országszerte eltűnőben van, de ha a vidróczkis fiúkon múlik, akkor ez a hagyomány nem veszik ki, legalábbis Gyöngyösön nem.

– Mi már ezt nagyon régóta csináljuk, igazából én személy szerint még csak öt-hat éve járok locsolkodni, de maga a Vidróczki Néptáncegyüttes ezt már több tíz éve űzi. A húsvét hétfőnk az úgy szokott kinézni, hogy 7-8-an összegyűlünk vödrökkel és elindulunk azokhoz a lányokhoz, akik várnak minket mindenféle földi jóval, meglocsoljuk őket – mondta Kormos Gábor.

A locsolásért természetesen járt a húsvéti hímes tojás is és a sonkán kívül lecsúszott egy adag jó fajta gyöngyösi pálinka is.


Tovább az archívumra