Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ilan Mor Gyöngyösön

Ilan Mor Gyöngyösön

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség meghívására egész napos munkalátogatásra érkezett városunkba Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete. A diplomata gyöngyösi programjának első állomása a Károly Róbert Főiskola volt, ahol angol nyelven tartott előadást a hallgatóknak a modern Izraelről. Ilan Mor ezután megkoszorúzta Ferenczfalvi Kálmán emléktábláját, találkozott a város vezetőivel, majd a Mátraaljai Munkaadók Egyesületének vezetőségi tagjaival értekezett, s rendhagyó történelemórát tartott a Vak Bottyán János Katolikus Szakközépiskolában.

Ilan Mor 10 órakor a főiskolán kezdte programját, ahol Helgertné dr. Szabó Ilona rektor fogadta őt. A már harmadik alkalommal itt járó nagykövet a találkozón reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy tudományos és szakmai szinten is folytatni tudják a megkezdett kapcsolatokat, s izraeli hallgatókat fogadhat a gyöngyösi főiskola. Ezt követően az iskola jelenlegi hallgatóinak tartott előadást Ilan Mor Izraelről, hangsúlyozva, hogy hazája más, mint amit a napi hírek sugallnak róla. Mint elmondta, a mai Izrael az innováció és a boldogság országa, mely ma már sokkal könnyebben elérhető, mint korábban.

A diplomata ezután a Világ Igaza Ferenczfalvi Kálmán Puky utcai emléktáblája előtt hajtott fejet, majd a HIT Gyülekezete és a zsidó hitközség képviselőinek kíséretében megkoszorúzta azt. A program ezt követően a város vezetőivel való találkozással folytatódott. Ilan Mor a városházán Gyöngyös politikai, demográfiai és gazdasági viszonyairól érdeklődött, majd az együttműködés lehetőségeiről értekeztek a felek.

– A magyar és az izraeli fiatalokban is rendkívül nagy potenciál van. Össze kell fogniuk, ötletelniük kell és együtt megvalósítaniuk elképzeléseiket, együtt kell pénzt és támogatókat keresniük, a határ pedig a csillagos ég. Szóval nagy potenciál van a hight tech-ben Gyöngyösön és mindenhol – fogalmazott.

Mint Hiesz György polgármester elmondta, Gyöngyös várja a befektetőket, hisz minden behozott tőke fontos lenne a városnak. A kapcsolatok tovább építésében a nagykövet támogatásáról biztosította a vendéglátókat.

A helyi vállalkozókkal kialakítandó kapcsolat fontos állomása lehet az a találkozó, melyen a nagykövet a Mátraaljai Munkaadók Egyesületének vezetőségi tagjaival értekezett a gyöngyösi HIT csarnokban. A következő program, a Vak Bottyán János Katolikus Szakközépiskolában tartott rendhagyó történelemóra viszont már a jövőbe történő befektetés jegyében történt.


Tovább az archívumra