Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egy plusz egy százalék

Egy plusz egy százalék

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Csak minden második adózó ajánlja fel személyi jövedelemadója egy plusz egy százalékát az egyházaknak vagy a civil szervezeteknek. Egy felmérés szerint az adózók csaknem 15% – egyszerűen elfelejt élni ezzel a lehetőséggel. A fel nem ajánlott adóforintok a költségvetésben maradnak. Heves megyében tavaly többen rendelkeztek az adójuk egy százalékával, mint előző években.

Az adózóknak a fele sem ajánlotta fel személyi jövedelemadója egy plusz egy százalékát. Ezt az egyházaknak és egy civil szervezeteknek ajánlhatják fel.

– Évek óta nagyjából csak a fele ajánlja fel adójának egy százalékát abból a mintegy négy és félmillió állampolgárból, aki személyi jövedelemadót fizet. Aki személyijövedelemadó-bevallást nyújt be az adóhivatalnak, egyúttal rendelkezhet arról, hogy adójának 1+1 százalékával támogat civil szervezetet, egyházat, illetve a Nemzeti Tehetség Programot – mondta Dr. Paskujné Pifkó Mónika, a NAV Heves Megyei Igazgatósága sajtóreferense.

Több milliárd forintos lehet összesen a felajánlás, hisz majdnem harmincezer civil szervezetnek, alapítványnak lehet a személyi jövedelemadókból felajánlható egy százalékot odaadni. De nem csak civileket lehetett támogatni: egyházakat és kiemelten közhasznú alapítványokat is. A legtöbb felajánlást egyébként a Magyar Katolikus Egyház kapta. A fel nem ajánlott 1 százalékok pedig maradnak a költségvetésben.

– Azok az adóforintok, amelyekről nem rendelkeznek az adózók, a költségvetésben maradnak. Az a pénz azonban, amit az állampolgárok támogatásként felajánlanak, leggyakrabban gyermekek gyógyítását és állatmenhelyek működését szolgálja – tette hozzá a sajtóreferens.

Akik már benyújtották a bevallásukat vagy munkáltatójuknál X jelet tettek és a NAV-ot bízták meg a bevallás elkészítésével, de még egyetlen szervezetet sem jelöltek meg, még nem késtek el. Utólag is a bevallástól függetlenül egészen május 20-ig megtehetik.


Tovább az archívumra