Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Oktatási sztrájk: egységben az erő

Oktatási sztrájk: egységben az erő

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Sztrájknap az iskolákban, óvodákban és a bölcsődékben Gyöngyösön is. Mivel a sztrájkbizottságot alkotó szakszervezetek több havi tárgyalássorozat után sem tudtak megállapodni a kormány képviselőivel a közoktatást érintő legfontosabb kérdésekben, egész napos sztrájkot hirdettek, amelyhez gyöngyösi bölcsődék is csatlakoztak. Délben azonban nem állt meg az élet öt percre városunkban, a buszok pontosan indultak, és a boltok kiszolgálásaiban sem volt fennakadás.

Programokat szerveznek és követeléseikről beszélgetnek a Dobó úti bölcsőde dolgozói. Ritka pillanat ez, hiszen egy gyermek sincs az intézményben, sztrájkolnak a bölcsődei dolgozók. A pedagógussztrájkhoz kapcsolódva, de az iskolákkal ellentétben, ma nem kellett felügyeletet biztosítaniuk a kisgyermekek részére, azt mondják, a szülők megértőek voltak velük. Követeléseik hasonlóak a tanárokéhoz.

– A béremelés a fő célunk, hiszen minimálbérért dolgoznak a dolgozóink, a kisgyermek nevelők, a konyhai kisegítők, technikai dolgozók mind minimálbéres dolgozók, a pedagógus életpályamodell kiterjesztése nagyon szuper dolog, de ebben a városban bölcsődék tekintetében öt főt érint összesen – mondta Gál Veronika, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete alapszervezeti titkára.

Azt szeretnék, ha a középfokú életpályamodell többeket érintene, és ha a technikai dolgozók bére 20 százalékkal növekedne. A Dobó úti intézményen kívül ma nem fogadták a gyerekeket a Jeruzsálem és a Visonta úti bölcsődékben sem, és a családi napköziben is csak a dolgozók voltak jelen. Továbbá az óvodákban is csak gyermekfelügyeletet tartottak, foglalkozásokat nem- tudtuk meg Balogh Évától, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnökétől.

Az iskoláskorúaknak sem kellett ma korán kelniük, legalábbis azoknak, akik a demonstrációhoz csatlakozott iskolákba járnak. A gimnázium, az Arany János, a Felsővárosi, a Kálváriaparti és az Egressy Béni Általános Iskolában sem volt ma tanítás, ám a pedagógusok bent voltak, annak ellenére, hogy a mai napra nem kapnak bért.

Az iskolák munkatársai többek között azért sztrájkolnak, hogy minőségi bérpótlékot kaphassanak, és nőjön a nem pedagógus, oktató-nevelő munkát segítők fizetése is. A gyöngyösi gimnáziumban egyébként az elmaradt órákat később megtartják.

A Sztrájkbizottság nem kisebb célt tűzött ki mára maga elé, minthogy leállítja az életet öt percre. Tervük szerint megáll a kiszolgálás a boltokban, az okmányirodákban, és leállnak a buszok is. Városunkban azonban zavartalan volt az élet, a buszok is időben elindultak.

A sztrájk részt vevői abban bíznak, hogy az akciók után sikerül megállapodniuk a kormánnyal.


Tovább az archívumra