Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Oktatási sztrájk: egységben az erő

Oktatási sztrájk: egységben az erő

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Sztrájknap az iskolákban, óvodákban és a bölcsődékben Gyöngyösön is. Mivel a sztrájkbizottságot alkotó szakszervezetek több havi tárgyalássorozat után sem tudtak megállapodni a kormány képviselőivel a közoktatást érintő legfontosabb kérdésekben, egész napos sztrájkot hirdettek, amelyhez gyöngyösi bölcsődék is csatlakoztak. Délben azonban nem állt meg az élet öt percre városunkban, a buszok pontosan indultak, és a boltok kiszolgálásaiban sem volt fennakadás.

Programokat szerveznek és követeléseikről beszélgetnek a Dobó úti bölcsőde dolgozói. Ritka pillanat ez, hiszen egy gyermek sincs az intézményben, sztrájkolnak a bölcsődei dolgozók. A pedagógussztrájkhoz kapcsolódva, de az iskolákkal ellentétben, ma nem kellett felügyeletet biztosítaniuk a kisgyermekek részére, azt mondják, a szülők megértőek voltak velük. Követeléseik hasonlóak a tanárokéhoz.

– A béremelés a fő célunk, hiszen minimálbérért dolgoznak a dolgozóink, a kisgyermek nevelők, a konyhai kisegítők, technikai dolgozók mind minimálbéres dolgozók, a pedagógus életpályamodell kiterjesztése nagyon szuper dolog, de ebben a városban bölcsődék tekintetében öt főt érint összesen – mondta Gál Veronika, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete alapszervezeti titkára.

Azt szeretnék, ha a középfokú életpályamodell többeket érintene, és ha a technikai dolgozók bére 20 százalékkal növekedne. A Dobó úti intézményen kívül ma nem fogadták a gyerekeket a Jeruzsálem és a Visonta úti bölcsődékben sem, és a családi napköziben is csak a dolgozók voltak jelen. Továbbá az óvodákban is csak gyermekfelügyeletet tartottak, foglalkozásokat nem- tudtuk meg Balogh Évától, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnökétől.

Az iskoláskorúaknak sem kellett ma korán kelniük, legalábbis azoknak, akik a demonstrációhoz csatlakozott iskolákba járnak. A gimnázium, az Arany János, a Felsővárosi, a Kálváriaparti és az Egressy Béni Általános Iskolában sem volt ma tanítás, ám a pedagógusok bent voltak, annak ellenére, hogy a mai napra nem kapnak bért.

Az iskolák munkatársai többek között azért sztrájkolnak, hogy minőségi bérpótlékot kaphassanak, és nőjön a nem pedagógus, oktató-nevelő munkát segítők fizetése is. A gyöngyösi gimnáziumban egyébként az elmaradt órákat később megtartják.

A Sztrájkbizottság nem kisebb célt tűzött ki mára maga elé, minthogy leállítja az életet öt percre. Tervük szerint megáll a kiszolgálás a boltokban, az okmányirodákban, és leállnak a buszok is. Városunkban azonban zavartalan volt az élet, a buszok is időben elindultak.

A sztrájk részt vevői abban bíznak, hogy az akciók után sikerül megállapodniuk a kormánnyal.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A szerdai adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Hit világa – vallási műsor
09:14
Sagittarius - Rejtett kincsek Magyarországon - Klip
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Sport7 1. rész – sport magazin
10:02
Reklám
10:05
Sport7 2. rész – sport magazin
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Márkus Liza és Gonda László koncertje
11:11
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mesemondó - Pinocchio 3. rész
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:02
Reklám
19:05
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nemzetiségi magazin
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság