Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az egyház szerepe

Az egyház szerepe

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

„Az egyház szerepe, jelentősége és lehetőségei a mai társadalomban” címmel tartott előadást dr. Beer Miklós a Váci Egyházmegye püspöke Gyöngyösön a Kolping házban. A Kereszténydemokrata Néppárt Gyöngyösi Alapszervezete által megrendezett eseményen a püspökatya arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy Európában válságos helyzetben van a családi élet és a házasság, éppen ezért az egyháznak az a feladata, hogy világos tanítást és útmutatást adjon.

– Azt szoktam mondani, hogy mit nem adtunk volna a 60-as 70-es években, hogy bármit elmondhatunk, ami a szívünkön van, amire a lelkiismeretünk indít. Akkor ugye tiltva volt, és nem szólhattunk, nem volt se televízió, se rádió megnyilatkozási lehetőségünk, most pedig mindenre van lehetőségünk, de most meg a papságunk létszáma csökken – fogalmazott a püspök.

Így véli, ma Magyarországon egyre nehezebb az egyházaknak utat mutatni. Most már ugyan szabadon beszélhetnek, de kevesen vannak és gyengék – ezt az ellentétet kellene megszüntetni – vallja.

Ez pedig annak tudható be, hogy az egyre inkább elkényelmesedett az emberiség, mindez a papság mellett a házasság szentségére is vonatkozik.

– A fiatalok nehezen vállalkoznak áldozatra, elköteleződésre, és a papi szolgálat, éppen úgy, mint a házasság is, elköteleződésről szól – jegyezte meg.

A társadalom csak akkor válik igazán vallásossá, ha a családok példamutató életet élnek, az egyházközségek is felkarolják a fiatalokat, ebben pedig az oktatásnak is fontos szerepe van a püspök szerint.


Tovább az archívumra