Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Eperszezon

Eperszezon

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megkezdődött az eperszezon, már országszerte megjelentek az eperárusok a piacokon és az utak mentén. A hajtatott, fólia alatt termesztett szamócát megkímélte a szokatlanul hideg áprilisi időjárás, a szabadföldi ültetvényekben azonban jelentős kárt tett a fagy. A következő hetek időjárása sorsdöntő lehet, eső esetén akár hiány is lehet szabadföldi eperből, és ez rányomja a bélyegét az árakra is.

Eper kilogrammonként 1500 forintért és 1300 forintért – ezek még a fólia alatt termesztett gyümölcsök. Nagyjából ezen az áron mozog most az eper ára Gyöngyösön, a piacon, és az utak mentén is.

Ezeken a képeken jól látszik, hogy délre már sok fogyott belőle, hiába a viszonylag magas ár.

Bakos Imréné kistermelő szerint már most sokan vásárolnak epret, de akadnak olyanok is, akik még a szabadföldire várnak.

– Általában ilyen áron szoktunk indulni, május elseje körül 2000 forintról indultunk, most már 1300, 1200, 1500 között mozog az ár, a szabadföldi fog indulni valószínű jövő héten, akkor valószínűleg olcsóbb lesz, viszont olyan két-három hét múlva már minden bizonnyal, amikor jön az eperszezon – sorolta.

Szikra László viszont nem várja meg az igazi eperszezont, ő 2 naponta vásárol itt a piacon, és a viszonylag magas árak sem tartják vissza – mondja.

– Elején drágább, de szükség törvényt bont, tehát ha az ember szereti….én nem dohányzom, nem iszom, tehát ezt a kis jót ne vonjuk meg magunktól – vélekedett.

Szakemberek szerint a fólia alatt termesztett eperrel mennyiségi és minőségi szempontból sincs baj, a szabadföldivel azonban annál nagyobb, ugyanis az áprilisi fagy országos szinten nagy károkat okozott.


Tovább az archívumra