Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az Év múzeuma

Az Év múzeuma

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Mátra Múzeum 2010-es sikere után ismét gyöngyösi múzeum kapta meg az Év Múzeuma díjat. A Szent Bertalan Kincstár május 21-én a Múzeumok Majálisán vehette ezt át, a díj 20 éves történetében először egyházi fenntartású intézményként. A 2014-ben megnyílt múzeum, melynek fenntartója a Gyöngyös Felsővárosi Római Katolikus Egyházközség, az indoklás szerint példaadóan kialakított, sokoldalú kiállításáért és sikeres múzeumpedagógiai programjaiért kapta meg a rangos elismerést.

Ezek a képek a Nemzeti Múzeumban történt díjátadón készültek. Idén az Év Múzeuma cím elnyerésére 6 intézmény pályázott. Az, hogy végül a gyöngyösi Szent Bertalan Kincstár kapta meg az elismerést, még Juhász Ferenc kanonok plébánost is meglepte. Mint mondja két évvel ezelőtt, a múzeum kialakításakor álmodni sem mert ilyenről.

Ugyanakkor jóleső érzés most fogadni a gratulációkat, mondja a plébános, aki különösen büszke arra, hogy első egyházi fenntartású intézményként kapták meg a díjat. Földessy Mariann már másodszor volt részese ennek a díjnak. 6 éve a Mátra Múzeum muzeológusaként örülhetett, most a kincstár vezetőjeként. Azt mondja, itt egy meglévő kiállításba kellett behoznia a múzeumi szemléletmódot, amellyel élővé tudják tenni a kiállítást a látogatók számára. Most óriási lehetőséget jelent számukra az Év Múzeuma elismerés.

A múzeumban folyó szakmai munka nem csak a látogatók kiszolgálásának érdekében történik. A kincstár különlegessége az a két, látogatók előtt is nyitva álló restaurátorműhely, amelyik egyházi ötvöstárgyakat és textíliákat javít, országos keresletet kielégítve. A Szent Bertalan Kincstár egyediségét már eddig is több tízezren felfedezték, mostantól azt remélik, még több látogató keresi fel őket.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Ngorongoro kráter utolsó orrszarvúi - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Lisszabon
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Jázmin néptáncegyüttes gála
16:00
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
19:07
Reklám
19:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság