Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A nemzeti összetartozás napja

A nemzeti összetartozás napja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ha csak annyit tudunk mondani, hogy „vesszen Trianon”, akkor semmit sem tettünk – jelentette ki Vona Gábor a Jobbik elnöke a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján rendezett június 4-i gyöngyösi megemlékezésen.

A pártelnök szerint szétszabdalva, fogyva, meggyötörve, sokszor kétségbe esve is meg kell élnünk az összetartozást. Kévés Tamás alpolgármester szerint is egységben kell megemlékeznünk Trianonról. A Huszár szobornál megtartott megemlékezést követően a Jobbik és néhány civil szervezet képviselői helyeztek el koszorúkat az emlékhelyen.

96 évvel ezelőtt történt eseményre emlékeztek a Huszár szobornál megtartott ünnepségen. Kévés Tamás alpolgármester, mint a megemlékezés fővédnöke kérdéssel kezdte beszédét: miért gondolkozunk mi magyarok különbözőképpen Trianonról?

– Miért van az, hogy mi megemlékezünk, a város pedig ünnepel… – mondta.

Kévés Tamás megköszönte az egybegyűlteknek, hogy „fel merték vállalni” a részvételt, majd bejelentette: a képviselő-testület döntött az országzászló Hanisz téren történő felállításáról, így reményei szerint jövőre már ott koszorúzhatnak a nemzeti összetartozás napján. A rendezvény vezérszónoka Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke volt, aki

pozitívumként emelte ki, hogy Gyöngyös évről évre megmutatja: tud és akar emlékezni Trianon évfordulóján. Ám mint mondta, van benne hiányérzet.

– Ahhoz, hogy megértsük Trianon lényegét – fogalmazott a pártelnök – szükséges az eseményeket történelmi, politikai és vallásos szemmel egyaránt vizsgálni. A nemzet térvesztése Vona Gábor szerint már Mohács óta folyik, s ennek a következménye a szégyenteljes békediktátum, de a magyarság elszakított területeken való fogyása és a mai kivándorlás is. A politika dolga, hogy ez ellen tegyen valamit, hogy összhangba hozza a közösség vágyait a realitásokkal. A magyar közösségek önrendelkezése nem vágy, hanem jogos európai követelés – szögezte le, hozzátéve: a magyar külpolitika ezt mindmáig képtelen elérni. Vona Gábor meggyőződése szerint Trianon nem büntetés, hanem próbatétel az istentől, figyelmeztetés arra, hogy becsüljük meg az összetartozást. Ennek az összetartozásnak a jegyében helyeztek el a Huszár szobor talapzatán koszorúkat a Jobbik és civil szervezetek képviselői.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Méhlegelők - ismeretterjesztő film
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tel-Aviv
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
Világörökség - Jászó 
19:06
Reklám
19:09
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság